Teleurstelling over gedrag hangjeugd

krimpen a/d lek • Boswachter Ivan Broer van Staatsbosbeheer is teleurgesteld over het gedrag van een groepje jongeren dat het nieuwe speeleiland bij de Surplas in Krimpen aan de Lek gebruikt als hangplek.

Tijdens een controle vond hij rond de picknicktafel een hoop rommel. Ook lag de grond bezaaid met glasscherven van kapot gegooide flesjes."Daar kan ik me echt boos over maken", zegt Broer. "Er lopen hier met mooi weer veel kleine kinderen rond op hun blote voeten. Je wilt natuurlijk niet dat die in het glas gaan staan." Staatsbosbeheer adviseert ouders en verzorgers om hun kinderen altijd waterschoenen te laten dragen. "Dat is ook aangegeven op de borden die er staan. Je weet maar nooit wat er ligt."

Heterdaad
Meer toezicht moet voorkomen dat de speelplek in de Krimpenerhout uitgroeit tot een hangplek voor de jeugd. "Er is al contact geweest tussen politie en de boa's van Staatsbosbeheer en de gemeente Krimpenerwaard om met name in de avonduren vaker een kijkje te nemen. Het blijft lastig omdat het speeleiland in het buitengebied ligt, maar we willen die gasten graag een keer op heterdaad betrappen."
Hij roept op om vooral zuinig te zijn op de Krimpenerhout en het Loetbos, de recreatiegebieden die Staatsbosbeheer beheert namens Groenalliantie Midden-Holland. "Laten we het er gewoon netjes houden dat iedereen ervan kan genieten. Gelukkig is de sociale controle hier in de Krimpenerwaard nog groot. En als er echt iets aan de hand is, kunnen ze altijd contact opnemen met Staatsbosbeheer of de politie."
Naast meer aandacht voor hangjongeren blijkt het nodig om hondenbezitters op de regels te wijzen. "Honden zijn op het strand en het speeleiland niet toegestaan en dienen op het pad langs het strand te zijn aangelijnd. Ook is het ten strengste verboden om met een paard op het strand te komen."


Opnieuw hoog cijfer voor haring

regio • Visspecialist Corné Struik blijft in de Krimpenerwaard hét adres voor een lekkere Hollandse Nieuwe. In de landelijke haringtest van de Vereniging Nederlandse Visdetaillisten (VNV) behaalde hij in de eerste ronde een bijna perfecte score van 9,9.

Consumenten beoordeelden de haring van deelnemers op smaak, uiterlijk en prijs-kwaliteit. De haring van Corné Struik kreeg het hoogste cijfer van heel Nederland. "Ik kan niet anders zeggen dan dat ik dik tevreden ben", laat de Werkendammer weten. Met zijn score behoort de visspecialist tot de zes finalisten van de provincie Zuid-Holland. In oktober zal de provinciewinnaar bekend worden gemaakt.

Corné Struik scoort al jaren hoge cijfers. Het geheim? "Het is vooral belangrijk dat je je haring goed koel houdt. Wordt-ie te warm dan is haring al snel ranzig. Dat moet je dus zien te voorkomen. Eenmaal uit de koeling snijden wij de haring op een gekoelde snijplank, zodat de kwaliteit goed blijft." Struik haalt zijn haring al jaren bij een vaste leverancier. "Daar weten ze precies wat voor partijtjes haring ik wil." Dat zijn haring in de tweede ronde opnieuw wordt beoordeeld vindt Corné Struik helemaal niet erg. "Als visspecialist moet je ervoor zorgen dat je elke dag kwaliteit levert."
De verkoopwagen van visspecialist Corné Struik staat dinsdag op de weekmarkt van Krimpen aan den IJssel, op woensdag in Lekkerkerk, op donderdag in Bergambacht, op vrijdag in Krimpen aan de Lek en op zaterdag opnieuw in het centrum van Lekkerkerk.