Olga Commandeur opent Beweegtuin

stwolijk • Wilgenhoven is een sportieve aanwinst rijker. Samen met vitaliteitscoach Olga Commandeur en wethouder Janette Hofman openden de bewoners van het Stolwijkse woonzorgcentrum woensdagmiddag de Beweegtuin.

De tuin met een aantal uitnodigende toestellen is speciaal ontworpen om ouderen uit te dagen meer te bewegen. Bovendien zijn ook buurtgenoten welkom om er gebruik van te maken. Hierdoor wordt ook het sociaal contact gestimuleerd.

Vitaal
Locatiemanager Natasja Vreeswijk vertelt dat om zo lang mogelijk gezond te blijven, bewegen ook in de intensieve zorg steeds belangrijker wordt. "Met deze prachtige aanwinst hebben we de gelegenheid om onze bewoners een stukje vitale dagbesteding te bieden."

De bewoners worden daarin begeleid door de welzijnsassistent. Ook is het mogelijk om als partner, kind of kleinkind met de bewoners naar buiten te gaan en de beweegtuin te beleven.

De voorziening op de binnenplaats van Wilgenhoven past precies in het beweegbeleid waar WelThuis voor gaat. Natasja Vreeswijk: "Onze doelstelling is om elke dag te bewegen met onze bewoners. Dat kan vanaf nu in de beweegtuin, maar ook binnen in Wilgenhoven."

In haar korte toespraak benoemde Olga Commandeur het belang van vitaliteit. "Iedereen moet vooral in beweging komen dan wel blijven." Als vertegenwoordiger van de fabrikant van de beweegtoestellen verzorgde zij bovendien een workshop voor alle betrokkenen.

Vermeldenswaard is dat de handwerkclub uit Stolwijk van de opbrengst van de bazaar 800 euro heeft gesponsord voor de aankleding van de tuin.

Adri Verhoeven


Krimpenerwaard genoemd in Klimaatakkoord

krimpenerwaard • In het eind juni gepresenteerde nationaal Klimaatakkoord worden de pilots in de Krimpenerwaard genoemd als een 'kans voor de landbouw en natuur'.

In 2030 moet de CO2-uitstoot met 49 procent zijn gedaald ten opzichte van 1990. Om dit te bereiken zijn meer dan honderden maatregelen nodig. Een van de maatregelen die worden benoemd is het tegengaan van de CO2-uitstoot bij bodemdaling in de veenweidegebieden. De gemeente Krimpenerwaard doet dit door middel van pilots in het programma 'Proeftuin Trots op de Krimpenerwaard'.

Deze pilots worden uitgevoerd door het Veenweiden Informatiecentrum (VIC) in samenwerking met het Louis Bolk Instituut (LBI) en PPP Agro advies. Aan de basis van deze pilots ligt een landbouwmodel dat door het LBI is ontwikkeld. Hierin worden natuurlijke processen benut voor een 'weerbaarder en veerkrachtiger landbouwsysteem'.
Het kabinet ziet grote kansen in een geïntegreerde aanpak van veenweidegebieden. Als voorbeeld worden de pilots van het VIC en het innovatieprogramma veen genoemd. 'Deze initiatieven laten zien dat er kansen zijn voor de landbouw en natuur'. Zie voor meer informatie: www.proeftuinkrimpenerwaard.nl