Friesland troeft Holland af

regio • De Hollandse delegatie polsstokverspringers heeft zaterdag zijn favorietenrol niet kunnen waarmaken. De Friezen wonnen de jaarlijkse Tweekamp in hun thuisbasis IJlst met een verschil van 1.74 meter.

Nard Brandsma zette gelijk de toon door in de eerste ronde 20.54 meter neer te zetten, wat ook de verste afstand van de dag bleek te zijn. Benschopper Wilco van Amerongen kwam met 20.49 meter nog dichtbij. Kopman Jaco de Groot (Kamerik) bleef steken op 19.45 meter. Thomas van Midden (Vlist) deed het iets beter en behaalde met zijn 19.49 meter de derde plek.
Nog spannender was het bij de dames. Wendy Helmes (IJsselstein) opende het bal met 14.96 meter en Fabienne Overbeek (Benschop) deed het even later zelfs nog iets beter met 15.05 meter. De beste Friese dame was Anna-Jet Leyenaar, die haar rentree maakte. Met 14.89 meter liet zij zien het kunstje nog niet verleerd te zijn.
Er werd in slechts één categorie gewonnen door Holland en dat was bij de jongens. Leider van het De Samenwerking-Klassement Guus Hoogland (Montfoort) kwam in zijn laatste sprong tot 16.97 meter, maar de smaakmaker was Roy Velis (Benschop). Met technisch mooi verzorgde sprongen wist hij het publiek meermaals op de banken te krijgen. Uiteindelijk kwam hij in zijn beste sprong tot 16.74 meter. De twee moesten hun meerdere erkennen in Rutger Haanstra, die tot een afstand kwam van 17.36 meter. Het verschil was uiteindelijk 1.35 meter in het voordeel van Holland. Femke Rispens (Niehove) was bij de meisjes verreweg de sterkste en zorgde met haar 14.13 meter voor het verschil in deze categorie. Laura Maaijen (Haastrecht) kwam met 13.40 als enige meisje in de buurt. Het grootste verschil werd gemaakt in de juniorencategorie. De Friese jongelingen leverden hier prima prestaties. Thuisspringers Wietse Nauta en Jos Bethlehem zetten afstanden neer die dichtbij hun persoonlijke records lagen. Hier tegenover stond een prima 18.80 meter van Reinier Overbeek (Benschop), maar de andere Hollandse junioren lieten het afweten.

Deze week wordt er weer gesprongen om het 'De Samenwerking-Klassement' en zullen wedstrijden plaatsvinden in Zegveld, waar zaterdag om 18.30 uur wordt gestreden om de BoerBert-Bokaal.