• Leendert van Kermpen met het door hem getekende portret van 'Pietje'.
• Leendert van Kermpen met het door hem getekende portret van 'Pietje'. Foto: Stephan Tellier

Inzending Leendert van Kempen voor Rembrandt-expositie

Portret van Pietje in Rijksmuseum

schoonhoven • De voormalige architect is met zijn partner Doris uitgenodigd voor de officiële opening van deze bijzondere expositie op maandag 15 juli.

"Een hele eer", meent de 86-jarige bewoner van de Asserlaan in Schoonhoven. "Ik heb nog nooit in het Rijksmuseum gehangen", vervolgt hij lachend. "Of mijn portretje van dakloze Pietje opvalt, valt te betwijfelen. Van de 8000 inzendingen zijn er bijna 600 uitgekozen. Ach, het was gewoon leuk om mee te doen aan het Rembrandt-jaar."

Hij is zelfs even op het NOS Journaal geweest. "Ze stonden toevallig te filmen toen ik binnenkwam met mijn portret. Mocht ik even mijn mening geven over de expositie en het Rembrandt-jaar. Ik heb een paar minuten uitleg gegeven aan de verslaggever. Daarvan is slechts één zin uitgezonden..."

Van Kempen is altijd een groot fan geweest van Rembrandt. "Als kind probeerde ik tijdens de les zijn etsen na te tekenen. Zijn stijl greep me. Ik ben zelf amateurschilder, maar ik ben geneigd om iets systematisch aan te pakken. Rembrandt was uiteraard een buitengewoon natuurtalent, die zijn penseel als het ware zachtjes liet golven over het doek. Daarmee kreeg hij een zeer getrouwe weergave van wat hij zag en voelde. Daar kan ik uren naar kijken. Het ontroert me. Zo fijnzinnig, zo perfect." Het portret van 'Pietje in het labrehuis' stamt uit 1971. "Zijn foto stond destijds in een tijdschrift bij een verhaal over de opvang van daklozen. Ik vond dat deze man over een karakteristieke kop beschikte en een boeiend leven had gehad. Hij maakte bezems van wilgentenen voor de boeren."

Dat vrije leven sprak hem aan. "Ik zat zelf gevangen tussen vier muren gebouwen te tekenen of ontwerpen te bestuderen. Ik was architect en adviseerde de minister over de bouw en indeling van universiteiten. Voordat zoiets gereed was, moest ik talloze hindernissen overwinnen. Rijksambtenaar was ik tot ik zomaar werd afgedankt. Na m'n 57ste heb ik nog 15 jaar zelfstandig gewerkt."

Van Kempen heeft geprobeerd meer te weten te komen over zijn 'Pietje', maar dat viel nog niet mee. "Pietje werd ziek en is in het Amsterdamse labrehuis opgenomen. Hij hield echter niet van een schoon bed met witte lakens en ontsnapte steeds aan de verpleegsters. Dan vonden ze hem later snurkend terug onder de struiken. Hij was een buitenmens. Ik heb de directieleden van het Labrehuis beloofd dat ze zijn portret na de tentoonstelling zullen krijgen en daar waren ze heel content mee."

Pieter van der Laan