• Lopen ter nagedachtenis aan slachtoffers van kanker.
• Lopen ter nagedachtenis aan slachtoffers van kanker. Foto: Stephan Tellier

Gedenkwaardige Samenloop voor Hoop: 107.490 euro

'Huilen mag bij dit evenement'

krimpenerwaard • De organisatoren van de Samenloop voor Hoop Krimpenerwaard moesten regelmatig hun emoties wegslikken, toen zij de deelnemers gebroederlijk zagen optrekken en ze elkaar steunden tijdens de bloedwarme wandelmarathon. Niettemin viel er geen onvertogen woord. Er was sprake van een ongekende samenwerking op sportpark Weydehoeck, dat veel weg had van een omgebouwd Olympisch dorp.

Terwijl een slordige duizend deelnemers vanaf zaterdagmiddag 14.00 uur in estafettevorm hun rondjes trokken, werd er langs het parcours gegeten, gedronken, muziek gemaakt en ervaringen uitgewisseld. Een ploeg van RTV Krimpenerwaard was de hele marathon aanwezig om reacties op te tekenen. Het waren verhalen over hoop en genezing, maar uiteraard ook over aangrijpende gebeurtenissen vol verdriet en onmacht. Want kanker velt jaarlijks zo'n 116.000 Nederlanders. "En daarom is er veel behoefte aan onderzoek. En dat moet worden gefinancierd. We weten waar we dit voor doen", sprak organisatrice Angelique Pottuit.

De marathon werd ingeluid met een speech van wethouder Ria Boere, die het even te kwaad kreeg toen in haar beleving beelden van de vreselijke ziekte bij haar eigen familie en kennissen opdoemden. Tranen vloeiden, maar niemand nam dat haar kwalijk. "Huilen mag bij dit evenement", zei presentator Jan Dirk Stouten. Pottuit vond dat ook. "Iedereen kent wel iemand die door de sluipmoordenaar te grazen is genomen. Daarom zijn we hier bijeen. Om kanker de wereld uit te helpen. En daarbij zal menig traantje worden weggepinkt."

Ze refereerde aan de kaarsenceremonie op zaterdagavond waarbij dierbaren nog eenmaal werden verlicht en enkele aanwezigen met kanker – de eregasten – gewapend met fakkels voor kippenvel en betraande gezichten zorgden bij de wandelaars. "Een indrukwekkend eerbetoon. Daarna barstte een feest los met muziek, zang en dans. Want we waren hier ook om het leven te vieren." Teams vertegenwoordigden sportverenigingen, kerkgenootschappen, loopgroepen en bedrijven. Door veelal dezelfde paarse sponsorshirts aan te trekken, was het onduidelijk wie de baan betrad, maar dat maakte voor de beloofde sponsorbijdragen uiteraard niets uit. Een jaar lang had het organisatiecomité intensief gewerkt aan de voorbereiding van de wandelmarathon. "We kregen er heel veel energie van en dankbaarheid voor terug", sprak Angelique Pottuit na het verstrijken van de 24 uur. Ze mocht KWF-vrijwilliger Ingrid Zimmerman onder luid applaus een cheque van 107.940 euro overhandigen.