Behoefte aan hospice in K'waard

krimpenerwaard • Er is behoefte aan 'bijna-thuis-hospice-plaatsen' in de Krimpenerwaard. Die conclusie kan getrokken worden na de informatieavond die Steunpunt Midden-Holland vorige week hield in Lekkerkerk.

In sportcafé De Bakwetering hadden zich zo'n 25 belangstellenden verzameld, onder wie vertegenwoordigers van de gemeente Krimpenerwaard en Zorgpartners Midden-Holland, twee oud-wethouders, mantelzorgers, Steunpunt-vrijwilligers en –medewerkers en mensen uit de thuiszorg.

Directeur Marianne Boone begon de avond door te vertellen over Steunpunt Midden-Holland, haar twee hospices in Gouda en Waddinxveen en de terminale zorg die de vrijwilligers van de organisatie bij mensen thuis uitvoeren.


Behoefte

Daarna ging ze dieper in op de situatie in de Krimpenerwaard, een gebied waar mensen van oudsher omzien naar elkaar en mantelzorgers zich volop en met hart en ziel inzetten voor terminaal zieke familieleden.

"Er is echter ook een tendens die laat zien dat het steeds moeilijker wordt om die zorg te blijven verlenen. Voor een groeiende groep mantelzorgers neemt de druk toe om te zorgen in combinatie met bijvoorbeeld een drukke baan. Daarnaast komen er ook in onze gemeente steeds meer éénpersoonshuishoudens voor, waar soms helemaal geen sprake is van mantelzorg door naasten."

Verzorgingshuizen

Ook het verdwijnen van de verzorgingshuizen is volgens Boone een factor. "Mensen blijven daardoor langer thuis wonen. Het zijn allemaal voorbeelden van situaties waarin behoefte kan bestaan aan een bijna-thuis hospice."

De actuele cijfers bevestigen die noodzaak. De capaciteit van in totaal acht kamers in de hospices in Gouda en Waddinxveen is bij lange na niet toereikend om terminale patiënten uit de Krimpenerwaard een plek te bieden waar ze omringd door goede zorg en persoonlijke aandacht hun laatste levensfase kunnen doorbrengen. "Voor zestig mensen uit onze regio was er dit jaar geen kamer beschikbaar", aldus Boone.

Behoefte

De aanwezigen tijdens de informatieavond reageerden instemmend op Boone's vraag of er in de Krimpenerwaard behoefte is aan een hospice. De eerste gesprekken met de gemeente hebben inmiddels plaatsgevonden. Zorgpartners Midden-Holland bood tijdens de bijeenkomst zelfs aan om vanuit een mogelijke samenwerking met Steunpunt Midden-Holland een deel van de nieuw te bouwen Breeje Hendrick in Lekkerkerk af te staan om een hospice mogelijk te maken.

De bijenkomst maakte in ieder geval duidelijk dat er een basis is om de mogelijkheden tot de vestiging van een bijna-thuis hospice verder te onderzoeken. "Dat gaan we dan ook zeker doen", besloot Marianne Boone. "Deze uitkomsten zijn bemoedigend genoeg om mee verder te gaan. Alles begint met draagvlak. Van daaruit kunnen we de eerste stappen gaan zetten."

Jan Timmer