Begrotingsoverschot van 1,3 miljoen stemt tot tevredenheid

Krimpenerwaard financieel gezond

krimpenerwaard • Wethouder Ria Boere stelt de gemeenteraad voor om van dit overschot 130.000 euro te besteden aan een ISV-project in Lekkerkerk en 65.000 euro uit te trekken voor armoedebeleid. Voor de integratie van statushouders (het gaat met name Syrische vluchtelingen) wordt 75.000 euro in de komende begroting opgenomen. Ruim 1 miljoen euro wordt aan de algemene reserve toegevoegd.

De raad neemt op dinsdag 18 juni een besluit over dit voorstel. Boere is vooral tevreden over haar schatting van de kosten voor wmo en Jeugdhulp. De werkelijk gemaakte kosten komen daar bijna naadloos mee overeen. Niettemin houdt ze een slag om de arm met het komende budget, omdat de bijdrage van de overheid ongewis is en de gemeente de wettelijke taken moet blijven uitvoeren. "De rijksbijdrage compenseert onze uitgaven slechts ten dele. Daarom is in de meerjarenbegroting rekening gehouden met een structurele verhoging", aldus Boere in de toelichting op de jaarstukken.

Volgens het college zijn vorig jaar flinke stappen gezet bij de ontwikkeling van de herindelingsgemeente, zoals de opbouw van het netwerk Hartveilig Wonen. Daarmee zet de gemeente in op verbetering van de acute zorg bij een hartstilstand. Inmiddels is in elke kern minimaal één automatische externe defibrillator (AED) beschikbaar en hebben circa 500 inwoners de gratis reanimatietraining gevolgd. Ook de deelname van inwoners uit de Krimpenerwaard aan Burgernet was succesvol. Bijna 13 procent van de bevolking geeft de oren en ogen goed de kost als er een dringende mededeling van de instanties op hun mobieltje verschijnt.

Garantiebanen

Wethouder Jan Vente meldt dat het aantal gerealiseerde garantiebanen ruim boven de doelstelling uitgekomen. ,,Binnen onze eigen organisatie zijn 19 garantiebanen gerealiseerd voor mensen met een arbeidshandicap." Daarnaast is hij verheugd dat het afgelopen jaar 96 jongeren zijn ondersteund, begeleid en bemiddeld naar werk en school.

De start van de Proeftuin Krimpenerwaard biedt kansen aan natuur en agrariërs. Het draait om een leer- en experimenteeromgeving voor agrariërs en ondernemers om samen met wetenschappers te werken aan een toekomstbestendige landbouw. Er lopen inmiddels reeds 10 verschillende projecten.

De sanering en verdere ontwikkeling van het industrieterrein in Stolwijk is in 2018 succesvol afgerond. Er ligt er nu een goed bereikbaar, fraai industrieterrein. De uitvoering van het Programmaplan Duurzaamheid loopt naar wens. Een van de doelen was het realiseren van energiebesparing in de openbare verlichting. "Met een besparing van 11 procent is deze doelstelling behaald", stelt het college.


Pieter van der Laan