Jubileumeditie van Nationale Zilverdag in Schoonhoven

schoonhoven • De Nationale Zilverdag in Schoonhoven is altijd een feest, maar op maandag 10 juni helemaal. Dan wordt tussen 10.00 en 17.00 uur de 35e editie van dit zilver-event gevierd.

Er worden ruim 20.000 bezoekers verwacht op Tweede Pinksterdag. Die ontmoeten niet alleen (inter)nationale goud- en zilversmeden, graveurs, edelsmeden en andere kunstenaars met edelmetalen, maar genieten ook van allerlei extra festiviteiten. Zo is het Doelenplein omgetoverd tot horecaplein, klinkt er muziek in het Springerpark en kunnen bezoekers een Maak-je-sieraad-route door de binnenstad afleggen. Verder zijn er gratis masterclasses in het Zilvermuseum, is er de tentoonstelling kerkelijk zilver in de Katholieke Kerk en zal de jaarlijkse publiekstrekker - de Silver Challenge - niet ontbreken. Dit jaar is die aangevuld met items van jonge kunstenaars voor de Junior Challenge.

Zelf aan de slag

Het blijft niet bij kijken en kopen in de binnenstad: bezoekers kunnen op tal van plaatsen ook zelf aan de slag. Zoals bij Marianne Klarenbeek van Zilver aan de Lek (Havenstraat 47a). Daar kan op inloop een workshop Edelsmeden gevolgd worden. Op het Doelenplein, ter hoogte van nummer 12, vindt men het startpunt van de speciaal voor het jubileum opgezette Maak-je-sieraad-route. Deelnemers aan deze route beleven de Zilverdag op een heel unieke manier: op vijf verschillende punten in de stad vervaardigen zij een eigen sieraad van zilver met parels.

Op het Doelenplein worden bezoekers verrast door food- (en-drink) trucks van onder andere Stadsbrouwerij Argentum, Leut Koffie, De Krekerij met de krekelburger, De Engel en de Poppin' Bubbelbar. Bij aankoop van een glas champagne bij de laatstgenoemde kan men bovendien in de prijzen vallen. Alle glazen zijn gevuld met een 'steentje': een zirkonia óf een echte diamant. Taxatiebureau George Hamel presenteert zich voor de entree van het Zilvermuseum en taxeert het steentje kosteloos.

Expo tent

Ook staat er op het Doelenplein een expo-tent met het werk van de Deense Christine Bukkehave (speciaal voor de Zilverdag overgevlogen), Marjolein Muller, Annetje Bierma, Eveline Koelega, Vincent Petersen en Bianca Heinis. Zij bundelen hun krachten en vullen deze expo-tent met hun aanbod in high end sieraden. In het Zilvermuseum zijn ook edelsmeden aan het werk te zien. De Nationale Zilverdag is de laatste dag waarop men de tentoonstelling Designed by Nature kan bewonderen. Verder is René Kappers aanwezig in het museum om masterclasses te verzorgen.

q www.zilverdag.nl