Spetterend slot van Stolks Struif

stolwijk • Ze beloven plechtig dat de cabaretgroep Stolks Struif niet meer optreedt na hun succesvolle rentree, maar wie de senioren Jaap Uittenbogaard (66), Bert Zwijnenburg (68) en Ad Burger (64) ziet optreden, merkt dat het enthousiasme er nog steeds van af spat.

Vrijdagavond was hun zwanenzang in de bomvolle theaterzaal van Het Kwartier. Aangevuld met de opvallend fraaie stem van Sylvia Oudenes en het pianospel van de jonge muzikant Maurice van Kersbergen liet Stolks Struif nog één keer zien dat er nog geen sleet zit op hun sketsches, verhalen en samenzang. Van 1974 tot en met 1991 trokken de cabaretiers volle zalen in de Goudse regio en de Krimpenerwaard met hun puntige teksten, die zij zelf als 'mild kritisch' omschrijven.


Comeback

Op verzoek van veel inwoners van Stolwijk, die reeds drie jaar aan hun kop zeurden voor een comeback, besloten de amateurs afgelopen winter het aloude repertoire nog eens goed door te nemen en aan te vullen met actuele ontwikkelingen. Dat huiswerk in de smalle garage van Van Kersbergen kreeg op het podium gestalte met onder andere het nostalgische 'Dorp van mijn jeugd' en 'Geur van vroeger' en het eigentijdse 'flappentap'. In 'De wolf is terug' werden de perikelen rond geitenboerderij Mooi Mekkerland aan de hand van een sprookje belicht. Het was een reünievoorstelling, die zelfs in professionele kringen niet zou misstaan. Tradities en herinneringen brachten Stolwijk wederom in vervoering. De pen van Jaap Uittenbogaard kraste een lach en traan moeiteloos aan elkaar. Stolks Struif had aan twee voorstellingen niet genoeg om alle aandacht te verwerken. De ingelaste extra avond op 31 mei was een passend afscheid van een doortimmerd cabaretgezelschap, dat niet te stuiten is, maar er ten lange leste een punt achter zet. Of zouden ze toch...?


Pieter van der Laan


Bewoners Lijsterbes winnen ton

krimpen a/d ijssel • Een grote verrassing voor eenendertig bewoners van de Lijsterbes in Krimpen aan den IJssel. Op hun postcode 2925 CH is vorige week zaterdag de Buurt-Ton van de Postcode Loterij gevallen. De winnaars verdelen de prijs van 100.000 euro met elkaar. Er is één winnaar van 8.695 euro, vier bewoners krijgen 6.521 euro uitgekeerd en vier mogen een bedrag van 4.347 euro op hun rekening tegemoet zien. Maar liefst 22 deelnemers ontvangen een bedrag van 2.173 euro. De bedragen lopen uiteen omdat de verdeling van het geldbedrag afhankelijk is van het aantal meespelende loten. De Buurt-Ton is naast de PostcodeStraatprijs een vaste prijs van de Postcode Loterij die wekelijks bekend wordt gemaakt.


Deelnemers reanimatiecursus krijgen certificaat

haastrecht • Bewoners van de Hoogstraat en vrijwilligers van Gemaal De Hooge Boezem in Haastrecht kregen vrijdag een certificaat uitgereikt. Dit voor hun deelname aan een (gratis) cursus reanimeren en gebruik van een AED-apparaat. Eind juni wordt aan het gemaalgebouw een dergelijk apparaat opgehangen. Mocht het nodig zijn, dan weten de cursisten hoe ze moeten handelen. De belangrijkste lessen van de cursus waren: bel in geval van reanimatie eerst 112, regel daarna iemand die de AED gaat halen en start dan.