'Handhaving horeca in buitengebied essentieel'

krimpenerwaard • De gemeente Krimpenerwaard wil toerisme en recreatie in het buitengebied stimuleren, maar tegelijkertijd strakke regels hanteren voor horecabedrijven.

Daarvoor wordt een beleidsplan opgesteld, dat de komende maanden wordt ingevuld met inbreng van de raadsleden. In november 2019 moet de notitie gereed zijn.

Gevoelig

"Het gaat om een politiek gevoelig dossier, waar veel tijd in is gaan zitten', gaf wethouder Leon de Wit aan. "Er is nog niks besloten. We zijn blij met de goedkeuring van Horeca Nederland, maar er zullen nog diverse hobbels moeten worden genomen. In ieder geval hebben we enige duidelijkheid kunnen scheppen. De eerste stappen zijn gezet."

Koninklijke Horeca Nederland juicht het gemeentelijke beleidsplan toe, omdat oneerlijke concurrentie wordt aangepakt. Volgens de Krimpenerwaardse vertegenwoordiger De Wilde wordt op deze manier een eerlijker speelveld gecreëerd. "Maar dit kan alleen maar stand houden als er ook fors wordt ingezet op handhaving in het grote buitengebied. Zonder handhaving zal er ook geen legalisatie plaatsvinden en verandert er in de praktijk niets. Dat is essentieel voor een succesvolle uitvoering van het plan."

De Wilde doelt op de vele locaties die voorheen waren ingericht als theetuin, pluktuin en vergaderruimte. "Veel ondernemers begonnen kleinschalig. Na verloop van tijd kregen de gastheren verzoeken voor meer dan een kopje thee en een appelpunt van appeltjes uit eigen boomgaard. Er volgden aanvragen voor verjaardagen, bruiloften en feestavonden."

De afdeling Krimpenerwaard van KHN verzocht vijf jaar geleden al bij de voormalige gemeentes om controle op feesten bij 'illegale' locaties. Dat was echter geen taak van de politie. "Bij gebrek aan handhavers groeiden de locaties uit tot bijna volwaardige horecabedrijven. Dat was een onwenselijke ontwikkeling, omdat meerdere locaties totaal niet voldeden aan brandveiligheid. Er waren onvoldoende nooduitgangen, geen noodverlichting of gekeurde brandblussers. Ook qua infrastructuur liep het geregeld spaak op smalle dijken en bij boerderijen in de polder", aldus De Wilde.

Pieter van der Laan