• Yumi, Krimpenerwaardse nieuwkomer uit Lekkerkerk.
• Yumi, Krimpenerwaardse nieuwkomer uit Lekkerkerk. Foto: José Donatz

Twaalf Wereldvrouwen in hun kracht

schoonhoven • De twaalf 'Krimpenerwaardse Wereldvrouwen' gaan op reis door de regio. Vanaf maandag 3 juni zijn hun fotoportretten te zien in de bibliotheek van Schoonhoven.

Het plan om de vrouwen te portretteren ontstond tijdens de voorbereidingen op de Krimpenerwaardse versie van Internationale Vrouwendag 2019. Mariëlle Azim kwam met het idee om de uit verschillende windstreken afkomstige vrouwen in beeld te laten vastleggen. "Ik benaderde José Donatz en die was meteen enthousiast", vertelt Azim, onder andere werkzaam voor Krimpenerwaard Verbindt en Beauty & Brains.

"Klopt", glimlacht José Donatz. "Maar ik stelde wel mijn voorwaarden. Ik wilde een beperkt aantal portretten maken, zodat ik alle tijd zou hebben om de vrouwen echt tot hun recht te laten komen. Een mooie lijst en hoogwaardige print hoorden daar ook bij. Dankzij de ondersteuning van Krimpenerwaard Intercultureel en Krimpenerwaard Verbindt konden we maken wat ons voor ogen stond. Ik kijk met veel voldoening terug op het project. Het is gelukt om de twaalf vrouwen in hun kracht en hun trots te portretteren. Er zit 'soul' in."
De fotosessies vonden plaats bij boerderij De Twee Hoeven in Haastrecht, een locatie waar Donatz maximaal gebruik kon maken van mooi natuurlijk licht. "In eerste instantie was ik van plan om een Krimpenerwaardse achtergrond te gebruiken, maar daar heb ik uiteindelijk toch vanaf gezien omdat dat de aandacht zou afleiden van waar het werkelijk om ging: de uitstraling van de geportretteerden", vertelt José Donatz. "Ik heb de vrouwen gevraagd om kleding aan te trekken en sieraden om te doen waar ze zich prettig bij voelen. Het resultaat straalt trots uit. Trots op wie je bent en trots op waar je vandaan komt. Ik vond het geweldig om deze vrouwen te mogen fotograferen in hun kracht. Ook fijn: ik heb ze beter mogen leren kennen. Zo waardevol."
Ook het verhaal van José Donatz is bijzonder. Fotografie was voor haar lange tijd een leuke hobby, maar sinds oktober 2016 heeft ze er haar werk van gemaakt. "De stap daar naartoe zette ik in de periode waarin ik zes maanden lang in een zorghotel verbleef. Ik vroeg me af wat ik verder wilde met mijn leven. Ik had 32 jaar bij zorgorganisatie Gemiva gewerkt en was altijd dienstbaar aan mijn gezin. Beide heb ik altijd met liefde gedaan. De kinderen werden ondertussen inmiddels groter, ik kreeg ruimte om fotografiecursussen te volgen en in de leer te gaan bij door mij bewonderde fotografen. Nadat ik de beslissing had genomen om verder te gaan als 'professional' ging het snel: de één na de andere opdracht kwam binnen. Het leidde er uiteindelijk toe dat ik per 1 januari van dit jaar mijn baan heb opgezegd en definitief mijn passie ben gaan volgen. Ik ben erg blij dat ik die stap heb durven zetten. Ik heb hier goed aan gedaan, merk en voel ik. Het is mooi dat mijn werk waardering oplevert en mensen meerwaarde zien in wat ik maak. Ook nu weer, met deze twaalf portretten. Ja, dat is genieten."

Jan Timmer