'Elke dag niksen is best saai'

regio • Speciaal voor gepensioneerden die zinvol bezig willen zijn is de stichting seniorenvoorhanden opgericht.

Met pensioen en dan? Voor sommigen een droom die uitkomt, voor anderen het grootste schrikbeeld. Want: wat te doen met die zee van vrije tijd? "Iedere dag niksen is natuurlijk best saai", zegt Peter Combrink (66) uit Ouderkerk aan den IJssel. Zelf vermaakt hij zich overigens prima. "Maar om me heen hoor ik toch van heel veel gepensioneerden dat ze het arbeidszame leven missen."

Het doen van vrijwilligerswerk biedt voldoening. Toch vindt Crombink het zonde dat de ervaring die veel gepensioneerden hebben verloren gaat als ze stoppen met werken. "En veel senioren hebben ook de behoefte om hun kennis en kunde zinvol in te zetten." Dat bracht Combrink - en vier anderen - op het idee om de stichting seniorenvoorhanden op te richten. Doel van deze stichting is om bedrijven, instellingen en zzp'ers, die tijdelijk behoefte hebben aan extra handen in contact te brengen met senioren die het leuk vinden om bij te springen. "Dat kan voor een dag zijn, maar ook voor een langere tijd", legt Combrink uit. "Voor de duidelijkheid: we zijn beslist geen uitzendbureau. De senioren krijgen voor hun werkzaamheden enkel een kleine vergoeding."

De komende tijd probeert de stichting een database op te zetten met namen van senioren die aan de slag willen. De naam van Nico Demper (66) staat er al in. Tot en met 31 juli is hij nog in dienst bij een grote woningbouwcorporatie. Toch wil Demper na zijn pensionering een paar dagen per maand 'iets' betekenen voor het bedrijfsleven. "Ik voel me nog fit, dus waarom niet?"

Combrink geeft aan dat gepensioneerden uit alle beroepsgroepen zich mogen aanmelden. "Of het nu gaat om automonteurs, ambachtslieden, leraren, verzorgenden of telefonistes: ze mogen zelf aangeven wat ze willen doen en hoe vaak ze kunnen bijspringen. Als iemand bijvoorbeeld één keer per maand voor de klas wil staan, pakjes wil bezorgen of de facturen van een zzp'er in wil voeren, is dat prima."

Wie zich in wil schrijven kan bellen met: 06-10059976 of e-mail: seniorenvoorhanden@gmail.com. Meer informatie: www.seniorenvoorhanden.jimdosite.com