• De delegatie 'Women Riders World Relay' op de pont.
• De delegatie 'Women Riders World Relay' op de pont. Foto: Cora van der Beek

Cora van der Beek steunt strijd tegen vooroordelen

Aandacht voor motorrijdende dames

schoonhoven • "We worden niet altijd voor vol aangezien. Dat stoort ons. Daarom willen we met motorclubs voor vrouwen vooroordelen wegnemen."

Cora van der Beek (53) was dinsdagmiddag uiteraard aanwezig bij de doorkomst van het team van de Women Riders World Relay (WRWR), dat voor deze etappe per pont Schoonhoven aandeed. "We hebben gezamenlijk een drankje genuttigd bij restaurant Rivero aan de Lek. Deze dames rijden dagelijks een slordige 350 kilometer en hebben reeds diverse Europese landen bezocht. Het is een monsterrit, die uiteindelijk eindigt in Afrika. Nu toeren ze eerst naar Scandinavië om ook daar het motorrijden voor vrouwen te promoten."

De delegatie is vanuit Schotland op pad gegaan om internationaal erkenning af te dwingen. "Als vrouwelijke motorrijder word je nog wel eens verkeerd getaxeerd", meent Cora. "Ik heb dat zelf ondervonden tijdens bezoek aan motorzaken. Dan vroeg de verkoper bijvoorbeeld of ik misschien een roze exemplaar wilde kopen. Of een leuk brommertje om geen gevaar te lopen, terwijl ik rondrijd op een 1000 CC Suzuki. Dat is een bakbeest, hoor."

De Schoonhovense zit al bijna vijftig jaar op het zadel. "Eerst achterop. Ik stierf duizend doden en vond het daarom beter om zelf te rijden. Daarom heb ik mijn motorrijbewijs gehaald en ben er daarna regelmatig met de shopper op uit getrokken met mijn dochter."

Ook sloot Cora zich aan bij MC Vogelvrij uit Groot-Ammers, waar ze lange tijd de enige vrouw tussen de mannen was. "Gezellig, maar toch anders dan met een groep dames. Vrouwen praten onderling over andere zaken. Zoiets geeft je een gevoel van verbondenheid. Daarom worden regelmatig toertochten door en voor vrouwelijke motorrijders georganiseerd."

Ze is nu bezig met de voorbereiding voor een rally in Nederland, die in 2021 moet plaatsvinden. "Daarmee kunnen we wederom een sprong voorwaarts maken."

Cora van der Beek heeft echtgenoot Herbert inmiddels zo enthousiast gemaakt dat hij zelfs zijn paard heeft ingeruild voor een gemotoriseerde tweewieler. "Niets is mooier dan een toertocht per motor. Hij is daar nu ook van overtuigd. Je voelt je echt vrij. Daar kan geen auto tegenop."

De pleitbezorgster deinst er niet voor terug om de gashendel open te trekken. "Maar alleen als het kan. Je wilt jezelf en anderen niet in gevaar brengen. Maar ik kan ook genieten van een stille, elektrische motor. Dan hoor je de vogels fluiten. Zo heb ik duurzame ritjes gemaakt op de Waddeneilanden."

Volgend jaar brengt Cora van der Beek een bezoek aan Engeland om met de 'girls' te gaan toeren. Ze ziet er naar uit. "Meiden onder elkaar en een tocht vol activiteiten. Daar ben ik best voor te porren."

Pieter van der Laan