• V.l.n.r.: Timm, Van Zoelen, De Wit en Oskam.
• V.l.n.r.: Timm, Van Zoelen, De Wit en Oskam. Foto: Fokke Eenhoorn

Zwemmen zonder blauwalg

regio • Het nieuwe zwemseizoen bij de surfplas van de Krimpenerhout is woensdagmorgen officieel geopend. Hopelijk zonder blauwalg, wat in het verleden regelmatig het zwemplezier vergalde.

Hoogheemraad Agnes van Zoelen, Kees Oskam (voorzitter van de Groenalliantie) en de wethouders Leon de Wit (Krimpenerwaard) en Anthon Timm (Krimpen aan den IJssel) namen geen duik in het water, maar promootten op ludieke wijze de surfplas als mooie zwem- en recreatielocatie.

In het gebied van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard bevinden zich zeven zwemlocaties, waarvan één in de Krimpenerwaard: de surfplas van de Krimpenerhout in Krimpen aan de Lek.

Groenalliantie Midden-Holland is bezig met een 'kwaliteitsimpuls' in het Groene Hart. Het recreatiegebied Krimpenerhout valt hier ook onder. "Daardoor kon het hoogheemraadschap aansluiten en meebetalen aan het opschonen van de plas", licht hoogheemraad Agnes van Zoelen toe. "De bodem van de plas is afgezand, een deel van de brasems is afgevangen, er is een natuurvriendelijke oever aangelegd en er komt weinig tot geen water van buitenaf meer in de plas. Dit alles moet er voor zorgen dat er minder voedingsstoffen in de plas zijn, waardoor algen minder snel zullen groeien en geen overlast meer veroorzaken. En dat moet er weer toe leiden dat er in de surfplas weer kan worden gezwommen. Een goed moment om aan het begin van het nieuwe zwemseizoen met elkaar te vieren dat het werk in de zwemplas klaar is." De uitvoering van de werkzaamheden was in handen van Staatsbosbeheer.