• Het team en de leerlingenraad.
• Het team en de leerlingenraad. Foto: Jan Timmer

De Kranepoort gaat voor IPC-onderwijs

gouderak • Openbare basisschool De Kranepoort in Gouderak lanceerde maandag IPC: International Primary Curriculum. Dit is een eigentijds programma waarin leerlingen actief worden betrokken bij hun eigen leerproces en werken aan kennis, vaardigheden en inzicht.

Kranepoort-directeur Annemiek Boon-Scholte en haar team hebben de helft van de intensieve IPC-trainingen inmiddels achter de rug en ook de leerlingen van groep 1 tot en met 8 kunnen al goed uit de voeten met het leerprogramma. "De reacties zijn positief", stelt Boon vast. "We zijn dit schooljaar begonnen met een ouderbijeenkomst waarin we het IPC hebben uitgelegd. Het programma werkt met 'units', ofwel blokken van zes tot acht weken waarin bepaalde thema's vanuit verschillende invalshoeken en vakken worden behandeld. De IPC-methode zorgt er niet alleen voor dat de kinderen doelgericht hun kennis, vaardigheden en inzicht vergroten, ze brengt ook aspecten als zelfvertrouwen, begrip en het ontdekken van de eigen talenten tot ontplooiing. We hebben er nu driekwart jaar van het twee jaar omvattende traject op zitten. Je ziet echt dat de leerlingen op een andere manier met leerstof bezig zijn, hun nieuwsgierigheid kunnen bevredigen en op een onderzoekende manier samenwerken. Dat leidt tot betrokkenheid bij de onderwerpen en meer kennis en inzicht."

Voordat met een unit van start wordt gegaan wordt de leerlingen eerst gevraagd wat ze al weten van een bepaald onderwerp. Die 'kennisoogst' wordt vervolgens op een groot prikbord bevestigd. Vervolgens wordt dieper ingegaan op het thema, waarbij invalshoeken vanuit vakken als geschiedenis, aardrijkskunde, techniek, IT, natuuronderwijs, mens & maatschappij, kunstzinnige vorming en bewegingsonderwijs kunnen worden toegepast. Aan het eind van elke unit vindt een afsluiting plaats. Dat kan in de vorm van een voorstelling, een optreden of een presentatie. De leerkrachten hebben gedurende het hele traject een stimulerende en coachende rol. De Kranepoort is één van de in totaal honderd Nederlandse scholen die het IPC hebben omarmd. "De IPC-lessen vinden altijd in de middaguren plaats", vertelt Annemiek Boon. "De ochtenden reserveren we voor de basisvakken, zoals taal, rekenen en lezen. Die lessen geven we op een 'ouderwets degelijke' wijze waarbij de leerkracht consequent de richting bepaalt. Voor het overige vervangt IPC alle andere vakken en methodes, waarbij enkele units verplicht zijn vanwege de te behalen landelijke doelen die de Stichting Leerplan Ontwikkeling heeft vastgelegd. Dit alles moet onze leerlingen op een fijne en verantwoorde manier klaarstomen op de moderne maatschappij."

Maandag maakte ook wethouder Lavinja Sleeuwenhoek kennis met IPC, om het het programma vervolgens officieel te 'lanceren'. Ook wwerd tijdens die feestelijke bijeenkomst het nieuwe schoollogo officieel onthuld en vondt de voorstelling 'Mad Science' plaats.