Raad stemt in met aankoop dorpshuis

benschop • De gemeenteraad van Lopik heeft afgelopen week unaniem ingestemd met de aankoop van het dorpshuis in Benschop. Het betreffende perceel grond met opstallen wordt overgenomen van de stichting Dorpshuis Benschop voor een bedrag van 250.000 euro.

De aankoop wordt bekrachtigd nadat de aanbouw van een koelcel en het aanleggen van zonnepanelen is gerealiseerd door de stichting. De raad verleent hiervoor een hypothecaire geldlening ter grootte van het aankoopbedrag.

Volgens voorstel gaat de gemeente Lopik het dorpshuis verhuren aan de Stichting Dorpshuis Benschop via een vijfjarige huurovereenkomst. Met de geldlening, respectievelijk aankoop moet de stichting in staat zijn om een toekomstbestendige exploitatie te blijven voeren. Het bestuur hoeft zich niet meer te richten op het beheer van het gebouw.

Door de aankoop verkrijgt de gemeente Lopik het eigendom van de 'strategische locatie en opstal' in de kern van Benschop.


Aan de slag als taalvrijwilliger

krimpenerwaard • Een aantal 'taalmaatjes' heeft afgelopen week hun certificaat in ontvangst genomen. Zij volgden de basistraining en zijn nu voorbereid op hun taak als taalmaatje.

Vanuit het Taalhuis Krimpenerwaard – onderdeel van de Bibliotheek Krimpenerwaard – worden diverse taalactiviteiten aangeboden aan anderstaligen. Elk taalmaatje ondersteunt één keer per week in de bibliotheek een 'anderstalige'.
Behalve dat zij hen helpen met het aanleren van de Nederlandse taal levert het ook een leuk sociaal contact op. "Je hoort en leert veel over andere culturen en je helpt nog iemand ook", aldus een van de taalmaatjes.

Daarnaast kunnen de anderstaligen ook deelnemen aan de taallessen, leesgroepen of het taalcafé. Wie ook anderen op weg helpen met de taal, kan contact opnemen via telefoonnummer 0180-669999 of email: taalhuis@debibliotheekkrimpenerwaard.nl


Bouwteam 'grote kruising'

krimpen a/d ijssel • Voor de reconstructie van de grote kruising bij Krimpen aan den IJssel is een speciaal bouwteam samengesteld. In het team zitten vertegenwoordigers van de gemeente en verschillende bedrijven die betrokken zijn bij de klus.

Het gaat om Van Hattum & Blankevoort BV en de combinatie Algeracorridor, bestaande uit aannemers- en wegenbouwbedrijf Versluys & Zoon BV, Arma Infra BV en A. Molenaar Civiel BV. Alle partijen gaan de komende periode als team aan de slag om de plannen voor de herinrichting van de Algeracorridor verder uit te werken.
De komende maanden worden ter hoogte van het busstation aanpassingen aan de openbare ruimte verricht. Door deze aanpassingen moet een geschikte route voor het bouwverkeer voor het project worden gerealiseerd. Ook werkt het bouwteam aan plannen om de wisselstrook te kunnen verleggen en ontwerpt het een extra rijbaan over de bestaande Wethouder Hoogendijktunnel. Meer informatie over het project 'de grote kruising' is te vinden op www.degrotekruising.nl.