Juridisch advies over aanpak MooiMekkerland

krimpenerwaard • Het college van B en W van de gemeente Krimpenerwaard schakelt juristen in om een 'zorgvuldige afweging' te kunnen maken in het dossier MooiMekkerland.

In de commissie van 16 april zal het gemeentelijk standpunt worden verduidelijkt, waarna er in de raadsvergadering van mei moet worden gestemd over de aanpak. "Er zijn grote belangen mee gemoeid", weet wethouder Leon de Wit, waarmee hij doelt op de consequenties voor MooiMekkerland-eigenaar Gerben Verhoef en de oproep van de omwonenden om in te grijpen.

Eén en ander was de uitkomst van het interpellatiedebat, dat door Pro Krimpenerwaard was aangevraagd. Fractievoorzitter Ad Struijs wees daarin op de gezondheidsrisico's voor omwonenden en het besluit van de Provincie om geen ontheffing te verlenen voor het houden van 2.500 geiten. Volgens hem waren dat voldoende redenen om direct in te grijpen.

Volgens burgemeester Roel Cazemier loopt de bevolking geen gevaar. "Dat blijkt uit de meest recente rapportage van de milieudienst. De hoeveelheid fijnstof is ruim onder de norm. We hebben wel degelijk ingegrepen in zaken waarbij duidelijk sprake was van overtredingen van MooiMekkerland. In het andere geval hebben we de wettelijke plicht om na te gaan of we kunnen legaliseren."

Volgens CDA-fractievoorzitter Jan Dekker bestaat er geen urgentie. "De geiten zijn ingeënt; er is geen kans op een uitbraak van Q-koorts." Erik Wassink (SGP) had ook geen haast. "We zouden het betreuren als een familiebedrijf ter ziele zou gaan. Kunnen we niet schorsen tot het moment dat er meer helderheid is over de gezondheidsrisico's?"

Ad Struijs vreest dat de Provincie zelf zal ingrijpen als de gemeente niet handhaaft. "De Provincie stelt niet voor niets een geitenstop in." Aris Maat (PvdA): "In december 2017 wisten we al dat er illegale activiteiten waren op MooiMekkerland. Ik proef nu in de raad het gevoel dat het allemaal best meevalt, maar gezondheid gaat voor alles."