De Graaf 'slaat de plank mis'

cabauw • Burgemeester Laurens de Graaf nam woensdag een kijkje bij Kolfclub KeerNiet in Cabauw. Hij werd enthousiast van het spelletje en was onder de indruk van het levendige en sociale karakter van de club.

Kolven is een spel waarbij de speler de bal met een kliek (slaghout) tegen een paal moet slaan om punten te scoren. "Je kunt het omschrijven als een combinatie van golfen en jeu de boules", legt Gerard Vendrig namens de kolfclub uit. "Het authentieke Hollandse spel is de voorganger van het moderne golf. Er komen gezegdes uit voort als 'dat is een kolfje naar zijn hand', 'paal en perk stellen' en 'de plank misslaan'."

Honderd jaar
Zaterdag 1 september 2018 werd de kolfclub nieuw leven ingeblazen, nadat in 1968 de toenmalige club onder dezelfde naam werd opgeheven. Het was toen exact honderd jaar geleden, dat kastelein Jacobus Hoefnagel uit Cabauw Nederlands kolfkampioen werd.

Inmiddels heeft de club 25 enthousiaste leden, die op de woensdag en donderdag gebruik maken van de kolfmogelijkheden op de mobiele baan in "t Gossie te Cabauw.

Speladviezen
De burgemeester wist zich woensdag omringd door de leden met allemaal goed bedoelde speladviezen, waardoor hij al snel voldeed aan het gezegde in de kolfsport: Je kunt het meteen, maar je leert het nooit...


Het Kontakt valt in de prijzen

regio • Kontakt Mediapartners was donderdag uiterst succesvol op de NNP-dag (Nederlandse Nieuwsblad Pers) 2019. Van de tien te verdelen prijzen en nominaties werden er maar liefst vijf door de Goudriaanse uitgeverij binnengesleept.

Janneke Kok, André Bijl en Dick Aanen van Het Kontakt Leerdam/Vianen wonnen de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek met een artikelenserie over de gemeenteraadsverkiezingen in Vijfheerenlanden. Ed van Tuijl (Het Kontakt Alblasserwaard) behoorde tot de genomineerden met zijn terugblik op de 'vezelpersramp' in Langerak.
Nico van Ganzewinkel (Het Kontakt Vianen) werd winnaar van de Prijs voor de Nieuwsbladfotografie met een foto van de advocaat van Asia Bibi die in Vianen de internationale pers te woord staat. Geurt Mouthaan (Het Kontakt Alblasserwaard) behoorde in deze categorie tot de genomineerden met een foto van de grote brand bij Montapacking. De verkiezingsbijlagen (Altena, Molenlanden en Vijfheerenlanden) van Kontakt Mediapartners werden genomineerd voor de commerciële A.M. Bandaprijs. Deze prijs werd gewonnen door de Texelse Courant met een special over lokale restaurants.