'Het blijft nu maar dooretteren'

krimpen a/d ijssel • Burgemeester Martijn Vroom zal zich vandaag (dinsdag) publiekelijk moeten verantwoorden voor zijn omstreden Facebookbericht.

In een door de drie Krimpense lokale partijen aangevraagde extra raadsvergadering krijgt Vroom de kans om uitleg te geven en eventueel zijn excuses te maken. Tegelijkertijd zeggen fractieleden van Leefbaar Krimpen, Stem van Krimpen en Krimpens Belang er behoefte aan te hebben om te kunnen reageren op de uitlatingen van hun burgervader. Zelf houdt Vroom al een week lang de kaken stijf op elkaar. Niet slim, vindt Jeffrey van der Elst van Leefbaar Krimpen. "Heel veel inwoners zijn boos. Ik snap niet dat hij niet voor een camera gaat staan en zijn spijt betuigt. Nu blijft het maar dooretteren."

Elite
Vroom bracht zichzelf in een lastig parket door op Facebook foto's te plaatsen van boeken over nazi's en het fascisme. Dit als reactie op de overwinningsspeech van Thierry Baudet. De leider van Forum voor Democratie (FvD) zei in zijn toespraak dat de elite geen boeken leest. "Dus heb ik wat boeken die ik voor m'n studie doornam maar weer op de leesstapel gelegd. Kijken of ik er weer wat van kan opsteken", schreef Vroom.

Wat volgde was een stortvloed aan negatieve reacties. Veel inwoners vonden dat Vroom in zijn post een vergelijking maakte tussen FvD en extreemrechts, iets dat hijzelf overigens stellig ontkent. De ophef was aanleiding voor de lokale partijen om Vroom op het matje te roepen. "Hij heeft uitleg gegeven en spijt betuigd", verklaarde Saskia Oudshoorn, fractievoorzitter van Stem van Krimpen, na afloop van een besloten overleg tussen burgemeester en de raadsfracties.

Daarmee was wat haar betreft de kous nog niet af. Naast een publiek debat zal Vroom 'dorpsgesprekken' houden met inwoners die zich gekwetst voelen. Dat is volgens Van der Elst nodig, want zijn positie is beschadigd. "Hij is nu niet de burgemeester van alle Krimpenaren, in ieder geval niet van die 17 procent van de inwoners die op FvD hebben gestemd.

Dialoog
Hij vindt het op z'n zachtst gezegd 'niet handig' hoe de burgemeester heeft gehandeld. "Gelukkig ziet Martijn dat inmiddels zelf ook in. Hij wilde enkel een dialoog voeren, maar dat doe je niet op Facebook. Door die naziplaatjes die hij erbij plaatste, kreeg het bericht bovendien een heel andere lading."

Of Vroom op moet stappen? Van der Elst laat zich er niet over uit. "De komende tijd zal hij echt zijn best moeten doen om het vertrouwen terug te winnen."

Floris Bakker


Canadees-Nederlandse betrekkingen

schoonhoven • In Bibliotheek Schoonhoven vindt donderdag 4 april een interactieve bijeenkomst plaats over de relatie tussen Canada en Nederland.

Julia Tunney, een jonge Canadese studente die momenteel stage loopt in de bibliotheek, heeft zich in dit onderwerp verdiept. Het thema is: het verleden en heden van de betrekkingen tussen Canada en Nederland. De bijeenkomst duurt van 10.00 tot 11.00 uur, de toegang is gratis.