• Repetitie van het theaterstuk Medea, dat aankomend weekend te zien is.
• Repetitie van het theaterstuk Medea, dat aankomend weekend te zien is. Foto: wijntjesfotografie.nl

Theatrique speelt Medea

'Het stuk fascineert me'

Is dit de eerste voorstelling die je zelf schrijft?
Evelien: "Nee hoor, het overgrote deel van de voorstellingen die ik regisseer schrijf ik zelf. Voor de kindergroepen zijn dit vaak korte voorstellingen van ongeveer 30 minuten.Ik vind het leuk om passende stukken te maken die aansluiten op de belevingswereld en interesse binnen de groepen. Met zoveel groepen betekent het wel dat ik iedere drie maanden heel wat voorstellingen schrijf. Daarom pak ik soms toch een bestaand stuk. Maar ook dat herschrijf ik dan vaak wel weer om het passend te maken. Medea is wel de eerste avondvullende voorstelling die ik heb geschreven. Omdat ik dit keer zes maanden met de groep werkte kon ik ook een langere voorstelling maken. Te gek, want je kan verhaallijnen, karakters en situaties veel meer uitdiepen. Zo ontstaan er meerdere lagen."

Hoe kwam je bij Medea uit?
"Jaren geleden, toen ik in de eerste klas van de theaterschool zat, heb ik zelf een bewerking van de voorstelling Medea gespeeld met mijn klas. Ik was zo onder de indruk van het verhaal, dat ik verschillende bewerkingen van het originele verhaal -de Griekse mythe/tragedie van Euripides- ben gaan lezen. Uiteraard ook het 'echte verhaal'. Een aantal jaar geleden heb ik ook Medea van Toneelgroep Amsterdam gezien. Wederom was ik zo geraakt. Het stuk fascineert me. Op school heb ik geleerd dat je als regisseur altijd een 'noodzaak' moet voelen om aan een bepaald stuk te gaan werken. Dat voelde ik bij dit verhaal heel sterk. Ook de spelers raakten geïnteresseerd in Medea. We zijn door middel van improvisaties het verhaal gaan 'onderzoeken'. Ik wilde het heel graag naar deze tijd halen. De thema's uit het originele verhaal zijn bewaard gebleven, de rollen en gebeurtenissen in basis ook. Maar ik heb er een hedendaagse voorstelling van gemaakt."

Waar gaat het stuk precies over?
"Medea heeft twee kinderen met Jason. Ze leiden een gelukkig en liefdevol leven. Jason werkt in een groot succesvol bedrijf: fima Creon. Ook Anne-Fleur is hier werkzaam. Zij is het nichtje en de enige erfgenaam van de directeur. Anne-Fleur en Medea raken goed bevriend. Op het moment dat Diederik Creon, de directeur van fima Creon, het bedrijf wil overdragen aan Jason, stelt hij een bizarre eis. Jason moet met Anne-Fleur trouwen om zo de familienaam van het bedrijf over te nemen. Wat een zakelijk schijnhuwelijk had moeten worden, verandert in een waar drama voor Medea. Onzekerheid, jaloezie en woede wisselen elkaar af. Medea's gekte neemt toe en daarmee ook de wens van Diederik om haar zo ver mogelijk bij Jason en Anne-Fleur vandaan te houden. Medea vervreemdt van alles en iedereen en neemt uiteindelijk een dramatisch besluit.. De voorstelling wordt ondersteund met filmbeelden en muziek."

Wat kan het publiek verwachten van de voorstelling?
"Wat ik zelf zo fascinerend vond tijdens het lezen van Medea, was dat ik me als lezer (en publiek) steeds kon voorstellen hoe alle personages zich voelden en waarom ze handelden zoals ze deden, ook al zou ik dit gedrag zelf nooit goedkeuren in het normale leven. Ik werd zo meegezogen in de belevingswereld van de personages, dat ik me bijna met ze kon identificeren. Wat het publiek bij Medea kan verwachten is dat ze worden meegevoerd in de emotionele achtbaan waarin de personages zich bevinden. Liefde, macht, jaloezie en wraak zijn de hoofdthema's in dit verhaal. Het publiek krijgt een vlotte, dynamische en muzikale voorstelling te zien, die ondersteund wordt met filmbeelden. Ik heb aan de voorstelling een leeftijdsgrens gehangen van 14 jaar. Niet in verband met grof taalgebruik of iets dergelijks, maar omdat ik denk dat het stuk te ingewikkeld is voor jonge kinderen."

Wanneer/waar is het stuk te zien en hoeveel kosten kaarten?
"Medea wordt op zaterdag 6 april om 20.15 uur opgevoerd in de aula van het Schoonhovens College te Schoonhoven. En op zondag 7 april om 14.30 uur in Muziekhuis Oudewater. Kaartjes kosten 4,50 euro en zijn te reserveren via www.hetcultuurstation.nl.

'De thema's zijn bewaard gebleven, de rollen en gebeurtenissen in de basis ook'