• De leden van het nieuwe algemeen bestuur van het hoogheemraadschap.
• De leden van het nieuwe algemeen bestuur van het hoogheemraadschap.

Nieuw algemeen bestuur geïnstalleerd

regio • De leden van het nieuwe algemeen bestuur van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard zijn donderdagavond geïnstalleerd.

Het algemeen bestuur wordt bij het hoogheemraadschap de verenigde vergadering genoemd. Het is het hoogste orgaan van het hoogheemraadschap, vergelijkbaar met de gemeenteraad. Van de dertig leden zijn er negentien nieuwkomers. Eerder bedankte waarnemend dijkgraaf van Schieland en de Krimpenerwaard, Toon van der Klugt, de negentien leden van het algemeen bestuur die niet terugkeren in de nieuwe bestuursperiode voor hun inzet.

Het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard bestaat uit vier categorieën, die belang hebben bij het werk van het waterschap en daarvoor betalen. De grootste is de categorie Ingezetenen met 21 zetels, die de belangen van de huiseigenaren en inwoners behartigt en bestaat uit 21 direct door de inwoners van het beheergebied gekozen leden. Zij hebben in partijverband om deze zetels met elkaar gestreden in de verkiezingen op 20 maart en daarbij de volgende uitslag gehaald: Water Natuurlijk (6 zetels), VVD (5 zetels), Partij van de Arbeid (3 zetels), SGP-Christen Unie (2 zetels), 50Plus (2 zetels), CDA (1 zetel), AWP niet politiek wel deskundig (1 zetel) en Ons-Platteland (1 zetel).

Voor de negen zetels van de andere drie categorieën zijn de leden geselecteerd door diverse organisaties: categorie bedrijven (5 zetels); categorie ongebouwd (agrarische sector - 3 zetels) en de categorie natuurterreinen (1 zetel).

De vertegenwoordigers van de categorieën ongebouwd, natuurterreinen en bedrijven worden benoemd door respectievelijk de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Noord, de vereniging van Bos en Natuurterreineigenaren (VBNE) en de Kamer van Koophandel.

Het algemeen bestuur kiest uit zijn midden een dagelijks bestuur. Dit college van dijkgraaf en hoogheemraden is vergelijkbaar met het college van burgemeester en wethouders. Op dit moment is de formatie in volle gang. De nieuwe samenstelling van het algemeen bestuur is te vinden op: www.hhsk.nl