• Plas-drasgebied in de polder.
• Plas-drasgebied in de polder. Foto: Floris Bakker

Aantal zonnepompen in regio verdubbeld

krimpenerwaard • Om de weidevogels na hun lange reis uit Afrika een warm welkom te geven, zetten steeds meer boeren in de Krimpenerwaard delen van hun grasland tijdelijk onder water.

De plasdrasgebieden zijn bijzonder in trek bij grutto's, tureluurs en kieviten om uit te rusten en te foerageren. "ln en langs de randen van het plasdras zoeken ze naar wormpjes en larven", vertelt Mariëlle Oudenes van het Agrarisch Collectief Krimpenerwaard (ACK). "Ze kunnen hierdoor 'opvetten' en energie opdoen voor het komende broedseizoen."

Met behulp van speciale pompen -met een zonnepaneel- zetten boeren een laagje water op hun weilanden. Vorig jaar kon het ACK acht pompen plaatsen. Dit jaar is dat aantal verdubbeld tot zestien. Oudenes wil er de komende jaren nog meer neerzetten. Of dat lukt? "Dat is afwachten. Boeren willen droog land, zo simpel is het. Als ik dan langskom en ze vraag om, geheel tegen alle boerenwijsheid in, hun land nat te maken, kijken ze je wel even vragend aan. Ik leg dan uit dat het goed is voor weidevogels en er een vergoeding tegenover staat voor het verlies aan gras."

De pompen staan er vanaf 15 februari. Voor weidevogels zijn de plas-dras plekken onweerstaanbaar. Met de poten in het water zoeken de vogels voedsel om na een tijdje in de omliggende weilanden te gaan broeden. Het water heeft volgens Oudenes ook een grote aantrekkingskracht op insecten, die weer als voedsel dienen voor de kuikens. "Rond mei zie je soms hele gezinnetjes rond zo'n plasdras scharrelen, heel leuk om te zien."

De pompen blijven in principe vier maanden staan, maar Oudenes krijgt dikwijls het verzoek om die periode wat te verlengen. "Als er nog veel weidevogels rond zo'n plasdras lopen, vinden boeren het zonde om 'm al weg te halen."

Het ACK doet veel om de populatie weidevogels te laten groeien. Een hele uitdaging, maar het gaat de goede kant op. "Landelijk neemt het aantal weidevogels in hoog tempo af, maar hier lijkt de populatie zich te stabiliseren. Dat is iets om trots op te zijn."

Floris Bakker