Steuntje in de rug bij geldproblemen

krimpenerwaard • Wethouder Jan Vente heeft geen idee of alle inwoners met een minimuminkomen van hun recht gebruik maken om (extra) financiële steun aan te vragen.

Onwetendheid kan in dat geval geld kosten, want de gemeente verstrekt financiële bijdragen voor bijvoorbeeld de aanschaf van schoolspullen, huishoudelijke apparaten, een babypakket, fiets of computer. Afgelopen jaar bleef er echter zo'n 150.000 euro 'op de plank liggen'. Vente vindt dat zonde. "De regelingen zijn juist bedoeld om mensen te helpen en ze te betrekken bij de samenleving. Schulden kunnen in de privésituatie leiden tot onrust, depressies en het verbreken van relaties. Daarom gaan we vooral preventief aan de slag."

Vente wil met twee websites en de cursus 'Grip op de knip' meer bekendheid geven aan geldzaken en het omgaan met financiën. "Niet alleen onwetendheid speelt een rol, ook schaamte is van toepassing. Feit is dat mensen vaak verder wegzakken en tenslotte eindigen in de schuldsanering. Dan komt de schuldhulpverlening om de hoek kijken en moet een deskundige bemiddelen tussen betrokkene en incassobureaus om betalingsregelingen te treffen. Dat traject duurt drie jaar."

Voorkomen is beter dan genezen en daarom zijn per 1 januari 2019 in samenwerking met het Nibud en Stimulansz de online-tools 'Startpunt Geldzaken' en 'Bereken uw recht' gelanceerd. Ze zijn te gebruiken via www.krimpenerwaard.nl/geldzaken.nl Zo krijgen inwoners een overzicht van hun financiën. Volgens Jan Vente is het succes af te lezen aan de downloads van beide websites. Zo'n honderd keer zijn geldplannen geraadpleegd. "Dat zijn anonieme sessies. Als de gebruikers daarna gericht steun zoeken bij de gemeente zullen ze hun privacy moeten opgeven. Vervolgens gaat de afdeling sociale zaken met andere instellingen aan de slag om geldproblemen op te lossen." Komende maanden belegt de gemeente Krimpenerwaard in samenwerking met Kwadraad vijf cursusbijeenkomsten onder de noemer 'Grip op de knip'. De eerste les is op 29 mei. Deelname is gratis.