Herstel buitenplaats 'Huis te Jaarsveld'

jaarsveld • De nieuwe eigenaar van Huis te Jaarsveld is begonnen met het voorbereiden van het herstel en renovatiewerkzaamheden van het hoofdhuis, koetshuis, het park en de tuinen van Huis te Jaarsveld.

Samen met enkele hoveniers is de afgelopen maanden het eerste onderhoud van het park en de tuinen aangepakt. Hierdoor is de sierbeplanting weer zichtbaar geworden en liggen het park en de tuinen er weer netjes bij.

Tevens hebben historici gespecialiseerd in historische buitenplaatsen de bouw- en de ontstaansgeschiedenis van het park, het huis en het koetshuis gedetailleerd in kaart gebracht. "Dit onderzoek vormt de basis voor een meerjarig herstelplan voor het park en de gebouwen", legt Mariska de Boer van Groen Erfgoed Nu uit. "De architecten en een gespecialiseerde landschapsarchitect van Stichting In Arcadië zijn nu bezig met het uitwerken van dit herstelplan."

Tijdens het onderhoud van het park is gebleken dat de populieren in een slechte staat zijn. Mariska de Boer: "De populieren, geplant in de jaren zestig, hebben hun maximumleeftijd bereikt. Enkele populieren dichtbij het Koetshuis zijn omgewaaid. De oude bomen langs het wandelpad zijn een risico voor wandelaars. Regelmatig breken grote takken af en vallen er populieren om. De conclusie van alle instanties is dat de bomen daarom moeten worden gekapt. De benodigde vergunningen zijn aangevraagd om de populieren in september te kappen en vervolgens de grond schoon en gereed te maken voor herplant."

De verwachting is dat het herstelplan komend najaar gereed is. De uitvoering van het herstelplan -waaronder het planten van nieuwe bomen- staat voor 2020 op de agenda.