Vroom in opspraak door Facebookbericht

krimpen aan den ijssel • Burgemeester Martijn Vroom van Krimpen aan den IJssel is in de problemen gekomen door een Facebookbericht.

In het bericht doet CDA'er Vroom de volgende uitspraak: 'Iemand zei tegen me dat de elite geen boeken leest. Ofzo. Dus heb ik wat boeken die ik voor m'n studie doornam maar weer op de leesstapel gelegd. Kijken of ik er nog wat van op kan steken.'

Naast de tekst plaatste hij enkele foto's van boeken over de opkomst van rechts-extremisme, fascisme en nazi's. Sommigen zien daarin een verwijzing naar de opkomst van Forum voor Democratie, de partij die woensdagavond een enorme overwinning behaalde bij de Provinciale Statenverkiezing.

In het tv-programma WNL op Zondag verklaarde Joost Eerdmans, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, dat Vroom moet opstappen. "Dit kan dus echt niet. Burgemeesters moeten boven de partijen staan. In profielschetsen van burgemeesters staat dat ze moeten verbinden, dat ze boegbeelden van de stad zijn. Zoiets kun je als burgemeester niet zeggen, dan moet je gewoon weg. Dan ben je niet geschikt."

VVD-prominent Hans Wiegel, eveneens te gast in het programma, vindt dat de burgemeester door de gemeenteraad op het matje moet worden geroepen. Hij ging nog niet zover dat Vroom zijn functie moet neerleggen.

Inmiddels hebben de coalitiepartijen Stem van Krimpen en Leefbaar Krimpen het presidium bijeen geroepen, waar Vroom tekst en uitleg mag geven. Deze bijeenkomst stond gisteravond (maandag) op het programma.


Coop geopend

stolwijk • Supermarkt Coop, aan de Goudseweg in Stolwijk, heeft gisteravond (maandag) feestelijk de deuren geopend. De voormalige EMTÉ-supermarkt is omgeturnd in de Coop-stijl.

Ondernemers Gerrit en Wilma de Jong zijn blij met het behaalde resultaat: "Toen we anderhalf jaar geleden verbouwden, sloegen onze kinderen de eerste paal, ze legden de eerste steen én ze deden de openingshandeling. Zij hebben nu opnieuw onze winkel officieel geopend."
In de eerste weken houdt de Coop diverse openingsacties. Zo krijgen de eerste 250 klanten bij besteding van 20 euro of meer bijvoorbeeld een gratis appeltaartje.
Het ruime kruidenierswarenassortiment is aangevuld met een aantrekkelijke versafdeling, waar de ambachtelijke slagerij is gehandhaafd. Met aanvullende services, zoals zelfscankassa's, een PostNL-punt en stomerij, is de supermarkt van alle gemakken voorzien.


Asbest

lopik • Bij een brand in een schuur op het volkstuinencomplex nabij de Rolafweg Zuid in Lopik is woensdag asbest vrijgekomen. Op de schuur lagen asbest golfplaten. Door de brand zijn deze golfplaten vermoedelijk in stukjes uit elkaar gespat en mogelijk over het terrein verspreid. Vanwege mogelijke gezondheidsrisico's heeft het college van Lopik besloten het terrein af te sluiten. Dit voor onderzoek. Er is een lint gespannen en er zijn dranghekken geplaatst. De eigenaar van het terrein moet de bodem laten onderzoeken door een onafhankelijke partij en daarna dient het complex te worden schoongemaakt.