Scholieren bezoeken gemaal

haastrecht • Groep 6 van de Goudse Casimirschool komt donderdag 21 maart voor een buitenles naar Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht. Dit is de eerste van vijftig groepen uit het Groene Hart die dit jaar naar het museum in Haastrecht komen.

In anderhalf uur maakt het team vrijwilligers met onderwijservaring de kinderen wegwijs in de wondere wereld van polders, gemalen en hoe je kunt leven onder de zeespiegel.

Bij het Gemaal zetten de kinderen zelf Nederland deels onder water. Ze brengen een machine op stoom en zoeken op de grote topografische vloerkaart hun eigen huis en school. Ook kijken ze enkele korte films over de ramp van 1953 en waarom dijken nodig zijn.

De scholengroep van het gemaal merkt dat de animo voor de buitenlessen toeneemt. Na een mailing begin maart dat men zich weer kan aanmelden, leverde dat direct al de nodige reserveringen op.

Behalve scholieren zijn ook andere bezoekers weer welkom. Vanaf 2 april opent het gemaal weer vijf middagen in de week haar deuren. Dit jaar voor het eerst ook op zondagmiddag.

De nieuwe openingstijden t/m 31 oktober zijn dinsdag t/m zondag van 13.00-16.00 uur. Groepen kunnen op afspraak het hele jaar door een bezoek plannen via info@gemaalhaastrecht.nl of 06-13749168.


Regio Lekstroom sluit aan bij Uniek Sporten

regio • De vijf gemeenten in de regio Lekstroom - IJsselstein, Houten, Nieuwegein, Lopik en Vijfheerenlanden - slaan de handen ineen op het gebied van aangepast sporten.

Maandag 25 maart zetten de wethouders van deze gemeenten hun handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst 'Uniek Sporten'. Samen investeren de gemeenten hiermee in een verbetering van het sportlandschap voor mensen met een beperking. Uniek Sporten is een landelijk online platform dat sporten en bewegen voor mensen met een beperking toegankelijker maakt.

Voor mensen met een beperking is het vaak nog niet vanzelfsprekend om dicht bij huis een sport of beweegactiviteit te vinden die bij ze past. Het aanbod in de buurt is niet altijd toegankelijk, faciliteiten en materialen ontbreken of er is geen geschikt vervoer. Om hier verandering in te brengen gaat in de regio Lekstroom een coördinator aangepast sporten van Team Sportservice provincie Utrecht aan de slag. Hij of zij zal meer samenwerking binnen het regionale netwerk aangepast sporten stimuleren en ervoor zorgen dat kennis wordt gedeeld. Daarnaast wordt er ingezet op het creëren van een optimale dekking van beweeg- en sportactiviteiten voor mensen met een beperking in de regio Lekstroom.
Een eerste stap is al gezet. Het sportaanbod voor mensen met een beperking in de gemeenten binnen de regio Lekstroom wordt geïnventariseerd en inzichtelijk gemaakt op de website en de app Uniek Sporten van het Fonds Gehandicaptensport. De inwoners van de vijf gemeenten kunnen zo op een eenvoudige manier bekijken wat er in hun regio allemaal mogelijk is. De website www.unieksporten.nl biedt daarnaast de mogelijkheid om accommodaties te beoordelen op toegankelijkheid en bezoekers vinden er sportmaatjes, blogs en tips.