Zorgen om drugsgebruik in Krimpen

krimpen a/d ijssel • Het aantal jongeren in Krimpen aan den IJssel dat drugs gebruikt, steekt fors uit boven de rest van de regio. En dat baart de gemeente zorgen.

Vorige week nog sloot burgemeester Martijn Vroom een huurwoning af in de wijk Boveneind. In het huis verbleven tientallen jongeren, waaronder minderjarigen. Er werd drugs gebruikt, er was sprake van criminaliteit en overlast voor omwonenden.

Wilco Mastenbroek, coördinator integrale veiligheid bij de gemeente Krimpen aan den IJssel, gaf donderdagavond tijdens de commissievergadering uitleg over het zogenaamde 'Damoclesbeleid' dat de gemeente hanteert. "Een burgemeester mag op grond van artikel 13b van de Opiumwet een woning of bedrijfspand sluiten als er drugs of hennepplanten worden gevonden." Mastenbroek ging ook in op het forse gebruik van genotsmiddelen onder Krimpense jongeren van tussen de 13 en 16 jaar oud. "Uit de gezondheidsatlas van de GGD blijkt dat Krimpen aan den IJssel regionaal in de top-3 staat als het gaat om het gebruik van alcohol, roken en drugs. Van de ondervraagde jongeren gaf 6,8 procent aan in de afgelopen vier weken softdrugs te hebben gebruikt en 1 procent harddrugs. Uit later onderzoek komt zelfs een verontrustender beeld naar voren en ligt dit laatste cijfer op 4 procent. Dat is echt iets om je zorgen over te maken."

Een verklaring voor het forse drugsgebruik onder Krimpense jongeren is lastig te geven. De maatschappelijke acceptatie speelt zeker een rol, denkt Mastenbroek. Het roken van een jointje wordt als normaal gezien. "Ik maak me zorgen om de laconieke houding van ouders. Zij beseffen zich niet wat de consequenties kunnen zijn van het drugsgebruik van hun kind. Als je puber gebruikt zal hij of zij wel eens drugs aan vrienden verstrekken. Voor je het weet is zoonlief aan het handelen." De politie doet veel, maar het blijkt lastig om grip te krijgen op de drugshandel in het dorp. Mastenbroek snapt dat wel. "Zolang er vraag is, is er aanbod." Met nieuw beleid probeert de gemeente het drugsgebruik naar beneden te krijgen. Zo komt er meer aandacht voor preventie.