'Windmolens nodig om klimaatdoelen te halen'

regio • Om de provincie Utrecht energieneutraal te laten worden, moet er een fors aantal windmolens geplaatst worden. Dat is beter dan overal zonnevelden te realiseren.

Dat was donderdagavond een van de conclusies tijdens de drukbezochte energie-discussieavond in Benschop.
Eén moderne windmolen brengt de energie op van 35.000 zonnepanelen. Een paneel heeft een oppervlakte van 1,65 m2 en een zonneveld van 35.000 panelen beslaat dus ruim 5 hectare.
Diederik Samsom, de voorzitter van de Energietafel Bebouwde Omgeving Ruimte, moest het op het laatste moment laten afweten, omdat hij bij het onverwacht ingelaste Kamerdebat over het klimaatbeleid aanwezig moest zijn. De Utrechtse PvdA-lijsttrekkers voor de Provincie en het Waterschap HDSR, respectievelijk Rob van Muilekom en Constantijn Jansen op de Haar, en CDA-wethouder Gerrit Spelt van de gemeente Lopik brachten onder leiding van Rik Dekker de opdracht voor de energietransitie in Utrecht in beeld.
Huiseigenaren, agrariërs , bedrijven en woningbouwcorporaties wacht een flinke opdracht om energie op te wekken, maar vooral om energie te besparen. Dat vraagt investeringen, maar die kunnen ook financieel voordeel opleveren. Zonnepanelen op moderne koeienstallen zijn bijvoorbeeld al snel rendabel en zijn daarom voor agrariërs interessant.
De aanwezige stichtingen Duurzaam Lopikerwaard en Duurzaam Montfoort wezen er op dat door de introductie van de stoommachine in de 19e eeuw de 1100 industriemolens van de Zaanstreek vrijwel overbodig werden. Hun boodschap was, dat de nieuwe windmolens daarom van tijdelijke aard zullen zijn. Op termijn zullen deze kunnen worden vervangen door hightech voorzieningen die nu in ontwikkeling zijn.