• Het plaatsen van een eendenkooi.
• Het plaatsen van een eendenkooi. Foto: bram van risp

Jagers plaatsen eendenkorven

lekkerkerk • Jagers van de Wildbeheereenheid Krimpenerwaard hebben de afgelopen weken diverse eendenkorven geplaatst. Deze zijn bedoeld om eenden veilig te laten broeden.

Harm Koelewijn, bestuurslid van WBE Krimpenerwaard: "Om het broedsucces van de eend te vergroten steken jagers ieder jaar de handen uit de mouwen en maken en plaatsen zij eendenkorven. Doordat de eendenkorven boven het water worden geplaatst, vallen de broedende eendjes minder makkelijk ten prooi aan roofdieren als verwilderde kat, reiger, kraai en vos."

Het plaatsen van eendenkorven is een traditioneel gebruik onder jagers, dat ook nu nog in heel Nederland wordt gedaan. Koelewijn: "Eendenkorven worden ieder jaar opnieuw in het voorjaar geplaatst, voordat het broedseizoen begint. In het najaar worden de korven op een droge plaats opgeslagen om volgend jaar weer gebruikt te worden."

Vervolgens: "De professie van de jager kent vele tradities. Het vlechten en plaatsen van eendenkorven is er één van. Alhoewel het traditionele, gevlochten korfje van wilgentwijgen of riet nog op veel plaatsen wordt gebruikt, zijn er tegenwoordig ook moderne varianten. De korven worden door jagers zelf gemaakt en geplaatst."

Jagers zijn op diverse terreinen vrijwillig actief in het buitengebied, besluit Koelewijn: "Niet alleen steken zij veel vrijwilligerswerk in het onderhouden van landschapselementen, ook doen zij vrijwillig aan schadepreventie op landbouwgewassen, beschermen zij kwetsbare diersoorten en leggen zij nieuwe natuur aan. Na een jaar van onderhoud in zijn jachtveld kan de jager – als er voldoende wild is – een deel schieten om op te eten."