West II: geen vierde klasse zondag

regio • Vanaf komend seizoen is er in West II geen vierde klasse op zondag meer voor standaardteams.

Al enkele jaren stappen in district West II veel verenigingen met hun standaardteam over van de zondag naar de zaterdag. Dit heeft negatieve gevolgen voor de competities op zowel de zondag als de zaterdag, meldt de KNVB: 'De afname van het aantal teams op zondag zorgt voor grotere reisafstanden en minder competitieve competities. Ook voor de competitie op zaterdag heeft dit gevolgen. Sterke teams die vanuit de zondag naar de zaterdag gaan, beginnen daar onderin de voetbalpiramide. De kwaliteit van deze teams is vaak hoger, waardoor de strijd om het kampioenschap in de laagste divisies op zaterdag minder spannend wordt'.

Om te komen tot het besluit van het schrappen van de vierde zondagklasse in West II is uitgebreid onderzoek gedaan. Zo zijn ruim 6.000 voetballers, spelend in een standaardteam in West II, naar hun mening gevraagd en werden verschillende bijeenkomsten gehouden met voetballers, clubbestuurders en trainers van zowel zaterdag- als zondagclubs. De input van deze bijeenkomsten is meegenomen in het uiteindelijke besluit. De teams die dit seizoen nog uitkomen in de 4e klasse op zondag kunnen zelf kiezen waar ze volgend seizoen gaan voetballen. Het is mogelijk om in te stromen in de zaterdag 4e klasse of om over te stappen naar de zondag 4e klasse in district Zuid I of West I.

Voor de derde klasse op zondag in West II -nu o.a. Haastrecht, Stolwijk en Cabauw- ligt er voor het seizoen 2020/'21 hetzelfde plan. Voor het begin van het seizoen 2020/'21 kunnen ook de teams in deze zondagklasse de keuze maken om over te stappen naar de zaterdag derde klasse West II of naar de zondag derde klasse West I of Zuid I.