• Het slaan van de eerste paal.
• Het slaan van de eerste paal. Foto: wijntjesfotografie.nl

Geplande oplevering in september

Verbouwing De Bron van start gegaan

willige langerak • Naast het realiseren van extra ruimte worden inpandig tal van wijzigingen en wensen doorgevoerd. Geplande oplevering is september 2019.

In tegenstelling tot de landelijke trend is de kerkgemeenschap van Willige Langerak sterk gegroeid in de afgelopen jaren. "Oorzaak is voornamelijk de uitbreiding van de wijk Thiendenland, die binnen ons kerkelijk grondgebied valt", vertelt Jan Noorlandt. Hij is lid van het bouwteam. Het huidige gebouw is sinds december 1992 in gebruik. Naast de kerkelijke bezigheden vinden er in De Bron bijeenkomsten plaats zoals vrouwenochtenden, cursussen, kledingbeurzen, seniorengymnastiek, condoleances en rouwdiensten. "Tien jaar geleden werd al duidelijk dat de Bron te klein zou worden", maakt Arie Zwijnenburg duidelijk. Hij is eveneens lid van het bouwteam en is de aanjager geweest van deze grootscheepse verbouwing. "Het kerkbestuur zag het in eerste instantie niet zitten. Ik heb doorgezet en ben met architectenbureau Verstoep om de tafel gaan zitten. Daaruit zijn een viertal ontwerpen gekomen, waaruit een definitieve keuze is gemaakt. Door allerlei oorzaken heeft de vergunning lang op zich laten wachten. Door de snel toenemende bouwkosten is het hele project daardoor een stuk duurder geworden."

De werkzaamheden worden uitgevoerd door Van Herk Bouw, maar ook vele vrijwilligers worden ingezet om de kosten te drukken. "We hebben onlangs de binnenboel gesloopt. Dat deden we met bijna twintig mensen. Op deze manier willen we proberen ongeveer een ton te besparen op de totale kostprijs", geeft Zwijnenburg aan.

Het totale financiële plaatje bedraagt ruim vijf ton. De kerk kan dit uit eigen middelen betalen maar dan is de bodem van de geldkist te zien. Daarom zijn er veel acties zoals de rommelmarkt, oliebollenactie en kledingbeurzen. Daarnaast zijn er door middel van fondsenwerving via 2Select Fondsenwerving al duizenden euro's opgehaald. Een aantal leden van het bouwteam blijft zich de komende tijd inzetten om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Tevens wordt een beroep gedaan op de eigen kerkleden en inwoners om een financieel steentje bij te dragen. Giften kunnen overgemaakt worden op NL94 RABO 0334 2611 39 t.n.v. Hervormde Gemeente Willige Langerak inzake verbouwing De Bron. De komende maanden wordt voor de activiteiten uitgeweken naar het voormalige schooltje van Willige Langerak en de consistorie in de kerk.

Dirk Molenaar/RTV Krimpenerwaard