• Wethouder Sleeuwenhoek overhandigt de cheque.
• Wethouder Sleeuwenhoek overhandigt de cheque. Foto: Dirk Molenaar

Erepenning voor Harmonie Stolwijk

stolwijk • Wethouder Lavinja Sleeuwenhoek heeft zaterdagavond een Koninklijke Erepenning uitgereikt aan muziekvereniging De Harmonie Stolwijk.

Voorzitter Peye Verdoold nam de erepenning in ontvangst. Het moment vond plaats in Het Kwartier tijdens de pauze van de jaaruitvoering. Leden en publiek waren zichtbaar verrast door deze onderscheiding. Wethouder Sleeuwenhoek haalde in haar toespraak een stukje geschiedenis aan: "Muziekvereniging De Harmonie bestond al in 1914, maar statutair pas sinds augustus 1918." Naast de erepenning was er een oorkonde en werd namens de Gemeente Krimpenerwaard een cheque ter waarde van honderdvijftig euro overhandigd.

De Koninklijke Erepenning is aangevraagd vanuit de jubileumcommissie. "De aanvraag heeft lang geduurd omdat de officiële oprichtingsdocumenten er niet meer zijn", vertelt secretaris Marieke van Bemmel. "Dit kwam door brand bij de toenmalige secretaris, net na de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van onder andere krantenartikelen en notulen kon worden aangetoond dat de oprichtingsdatum 16 augustus 1918 is.

"We zijn er erg blij mee", vult de voorzitter aan. "Dit is een bekroning op ons afgelopen jubileumjaar. Hiermee zijn we, na IJsclub De Vooruitgang Ammerstol, de tweede vereniging in de Krimpenerwaard die dit predicaat heeft ontvangen."

Ondertussen is het pauze en worden volop loten verkocht voor de loterij. Want dat is al sinds jaar en dag zo op een uitvoering.

Dirk Molenaar/RTV Krimpenerwaard