'Ze wisten precies waar ze moesten zijn'

krimpen a/d ijssel • Een 83-jarige man en zijn 82-jarige echtgenote zijn vorige week dinsdagavond in hun huis in Krimpen aan den IJssel op laffe wijze overvallen door twee mannen.

Een snee in zijn oor, schrammen in het gezicht, blauwe plekken en overal pijn. De opa van Marinca Butter is behoorlijk gehavend, maar vooral ontzettend geschrokken over wat hem is overkomen. Haar oma kreeg weinig mee van de overval die tussen de 5 à 10 minuten moet hebben geduurd. "Zij zat in de woonkamer tv te kijken."

Haar opa vertelt dat er rond 21.10 uur iemand op het raam klopt van hun woning aan de Vinkenstraat. Buiten staan twee jongemannen voor de deur. "Mijn opa is naar de voordeur gelopen en door de brievenbus gevraagd wie ze zijn."

Kiertje
De mannen vertellen dat ze een brief hebben. Marinca's opa besluit de deur op een kiertje open te doen. "Op dat moment trapt één van de overvallers tegen de deur, grijpt mijn opa bij zijn keel gooit 'm op de grond." Er ontstaat een worsteling in de gang. Als Marinca's opa op hulp begint te roepen, duwt de overvaller zijn hand op de mond van de oude man. "Hij plakt daarna van die grijze bouwtape over zijn mond, maar mijn opa worstelt flink terug. De overvaller geeft mijn opa daarna een paar rake stompslagen in zijn gezicht."

De tweede overvaller rent ondertussen naar de kelder toe, waar zich een kluis bevindt. Daarin liggen enkel taxatiepapieren van sieraden, maar deze zijn nog van de 'guldentijd'. Met de schamele buit gaan de mannen er vervolgens vandoor. Het is de buurvrouw die uiteindelijk hulp inschakelt. "Op het moment van de overval hoorde zij een hoop gestommel en geroep. Ze besluit daarop 112 en de familie te bellen."

Bij aankomst weten Marinca en haar familieleden nog niets. "We zagen alleen onze opa onder het bloed zitten en heel veel politie. In de gang lagen tie rips die al door het oog waren gehaald en alleen maar aangetrokken hoefden te worden. Waarschijnlijk was het de bedoeling om mijn opa en oma vast te binden, maar ze hadden er even niet op gerekend dat mijn opa terug zou vechten."

Marinca vermoedt dat de overvallers op de hoogte waren van de aanwezigheid van de kluis. "Ze wisten precies waar ze moesten zijn." Dat er vorig jaar november is geprobeerd in te breken in de woning is ook opeens minder toevallig dan het op het eerste gezicht leek.

De overvallers waren rond de 20 jaar oud. Een verder signalement is niet bekend. De politie is direct begonnen met een onderzoek en roept getuigen op hun informatie door te geven. Dat kan via het telefoonnummer 0900-8844.


Hulp bij aangifte

regio • De welzijnsstichtingen Humanitas en Schuldhulpmaatje bieden hulp bij het doen van de belastingaangifte. Dat gebeurt op 16 maart in Bergambacht en 23 maart in Haastrecht.

Belangstellenden die recht hebben op zorgtoeslag, in de Krimpenerwaard wonen en bij wie het geen ingewikkelde belastingaangifte betreft, kunnen zich aanmelden via: 0182-350012 (werkdagen van 10.00 tot 13.00 uur).