• Riet Stob (links) en Riet Visser-Bouter nemen het programma door.
• Riet Stob (links) en Riet Visser-Bouter nemen het programma door. Foto: Jan Timmer

Vrouwendag: wie maakt het verschil?

regio • Welke vrouw maakt het verschil in de regio? Komende vrijdag wordt haar naam bekendgemaakt tijdens Internationale Vrouwendag.

Internationale Vrouwendag vindt wereldwijd elk jaar plaats. Regio 5 van Vrouwen van Nu haakt om de vijf jaar in. Op vrijdag 8 maart is het weer zover. Die dag komen ruim tweehonderd leden samen in zalencentrum De Waard te Bergambacht.

"Het belooft weer een mooie en bijzondere dag te worden", vertelt Riet Stob, samen met Riet Visser-Bouter één van de actieve vrouwen achter de organisatie van de regionale versie van de Internationale Vrouwendag. "Wat het evenement extra speciaal maakt is dat je weet dat er op 8 maart wereldwijd vrouwen bij elkaar komen, vaak in aanmerkelijk moeilijkere omstandigheden dan wij als Vrouwen van Nu."

"Klopt", beaamt Riet Visser-Bouter. "Zo'n dag is ook een goed moment om aan hen te denken en de onderlinge solidariteit te voelen."

Aan de streekversie van Internationale Vrouwendag zijn vele maanden van voorbereiding vooraf gegaan. Komende vrijdag vindt om 10.00 uur de officiële opening plaats waarna cardioloog en directeur van Heartlife Janneke Witkoek en beweegcoach Ineke van Vliet een lezing houden. Na de lunch worden de genomineerden van de verkiezing tot 'Regionale Verschilmaker' voorgesteld en geïnterviewd. "De Vrouwen van Nu-afdelingen in de Krimpenerwaard, Benschop, Polsbroek en Oudewater hebben in totaal zeventien kandidaten voor deze uitverkiezing aangeleverd", vertelt Riet Stob. Een uit veertien vrouwen bestaande werkgroep koos daar drie genomineerden uit: vrouwen van wie het werk 'aantoonbare maatschappelijke betekenis heeft en vanuit idealisme plaatsvindt, vrouwen die de kracht hebben om tegen de stroom in te zwemmen en buiten het gangbare durven te denken en te doen'."
Arjenne Timmer uit Lekkerkerk is zo'n vrouw. Zij was zeven jaar geleden de initiatiefneemster van Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard, een organisatie die op 15 verschillende locaties in de Krimpenerwaard dagbesteding biedt aan meer dan 120 mensen met een verstandelijke beperking.

De tweede genomineerde is Ineke van Vliet, winnares van de Duurzaamheidsprijs van gemeente Krimpenerwaard. Die prijs kreeg ze niet zomaar, want Van Vliet is niet alleen een vurig pleitbezorgster van duurzaamheid, ze geeft ook zelf het goede voorbeeld. Daarnaast is ze volop in de running om mensen sportief in beweging te brengen. Margo Stekelenburg uit Oudewater geldt als een echte verbinder in haar woonplaats. Ze heeft een stoffenwinkel, geeft naailes en workshops en is promotor van vele projecten, waaronder kunstmarkten, puzzeltochten, wandel- en fietsroutes. "Kortom drie goede kandidaten, die alledrie het verschil maken", besluit Riet Visser-Bouter. "Vrijdagmiddag gaan onze in de zaal aanwezige leden bepalen wie wint."