Nog altijd geen collectief voor natuurbeheer

krimpenerwaard • Het wil nog niet vlotten met de vorming van een collectief voor het beheer van het natuurgebied 'in oprichting' Veenweiden in de Krimpenerwaard. Iets waar de politiek zich zorgen over maakt.

In een open brief doen tien politieke partijen een dringend beroep op alle participanten in het proces, te weten het Agrarisch Collectief Krimpenerwaard, de Natuurcoöperatie Krimpenerwaard en Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, om vóór 5 maart aan de gemeenteraad van Krimpenerwaard schriftelijk te verklaren dat zij zich tot het uiterste zullen inspannen om op korte termijn een beheercollectief te vormen. Op die datum neemt de gemeenteraad namelijk een beslissing over het bestemmingsplan 'Natuurgebied Veenweiden Krimpenerwaard'.


In 2017 is begonnen met de aanleg van de eerste 500 hectare nieuwe natuur. Er komt in de komende jaren nog ruim 1.500 hectare natuur bij, waarvan een flink deel bedoeld is voor weidevogels. In 2021 moet natuurgebied Veenweiden, dat grotendeels langs de Hollandsche IJssel loopt, er liggen. Dat er nog altijd geen collectief is gevormd voor het beheer van het nieuwe natuurgebied is iets dat tot verbazing heeft geleid bij veel politieke partijen. Op initiatief van Gemeente Belang Krimpenerwaard is daarom een open brief gestuurd waaronder de SGP, ChristenUnie, VVD, PvdA, D66, Lokaal op 1, Waard 18 en Dierbaar Krimpenerwaard een handtekening hebben gezet. In die brief doen de partijen een dringend verzoek op de Stuurgroep gebiedsovereenkomst Krimpenerwaard om zich in te spannen om de drie betrokken beheerorganisaties nader tot elkaar te brengen.

Als het klaar is wordt natuurgebied Veenweiden een onderdeel van het Natuur Netwerk Nederland (NNN). Het is een netwerk van deels bestaande en deels nieuwe natuurgebieden die door ecologische verbindingszones met elkaar verbonden zijn.


Floris Bakker