Campagne tegen geluidsoverlast motorrijders

krimpenerwaard • Ronkende motoren die geluidsoverlast veroorzaken in de Krimpenerwaard bezorgen wethouder Bert Bening standaard een volle mailbox op de maandagmorgen.

"Ik krijg veel klachten van bewoners van de kernen Haastrecht, Vlist en Schoonhoven. Zij verzoeken me over het algemeen om iets aan de herrie van motoren te doen. Probleem is echter de wettelijke mogelijkheid daartoe. Bovendien is handhaving niet eenvoudig. Je moet ter plekke met een meting nagaan of het aantal decibellen is overschreden. Zoveel agenten hebben we in deze grote gemeente niet tot onze beschikking."

Daarom ziet de wethouder meer in beïnvloeding van het rijgedrag met een gerichte campagne. Banners en waarschuwingen moeten weggebruikers tot nadenken aanzetten.

Bening: "Als je niets doet, bereik je niets. Waarschuwingen kunnen het gedrag beïnvloeden. Daar zijn diverse voorbeelden van. Maar ook de belangenbehartigers van de motorrijders roeren zich. Zij zijn bevreesd voor verboden op lokale wegen, dijken en rond natuurgebieden. Je kan motorrijders ook niet over één kam scheren. Er zijn fatsoenlijke weggebruikers, die niet het gas opendraaien en zich netjes aan de maximumsnelheid houden. Maar het gaat juist om degenen, die zich nergens iets van aantrekken en met veel kabaal over dijken en binnenwegen scheuren." Over snelheid gesproken: Bening hoopt de maximumsnelheid op de N228 tussen Gouda en Haastrecht terug te dringen. Het aantal ongelukken op deze kronkelige provinciale weg lijkt weer toe te nemen. Waarom Zuid-Holland niet de mening deelt van Utrecht, dat tussen Oudewater en Montfoort wel 60 kilometer per uur aanhoudt, is voor de wethouder een raadsel. "De N228 is niet veilig genoeg om 80 kilometer per uur te rijden. Het weggedeelte op de N210 tussen Lekkerkerk en Schoonhoven is kaarsrecht. Daar vlieg je niet uit de bocht. Op de N228 is dat een heel ander verhaal."

Bening hoopt voor de zomer uitsluitsel te krijgen van Provinciale Staten.

Pieter van der Laan