• Piotr Havik zet aan voor de eindsprint in de sluitingskoers Putte-Kapellen van vorig seizoen.
• Piotr Havik zet aan voor de eindsprint in de sluitingskoers Putte-Kapellen van vorig seizoen. Foto: Jan Butter

Regiorenners beginnen aan seizoen

regio • Het wielerseizoen is van start gegaan. De eliterenners en de beloften uit de Krimpenerwaard hebben grote plannen om zich in de picture te rijden.

Piotr Havik (Beat Cycling) werkte van de winter twee trainingsstages in Spanje af en staat er conditioneel goed voor. Zijn seizoen begint in Griekenland. Op zondag 3 maart staat de eendaagse wedstrijd GP Rhodos op zijn programma. Aansluitend staat zijn team aan de start van de internationale Tour van Rhodos, die van 8 tot en met 10 maart duurt. "In Nederland rijd ik op 17 maart de Ronde van Drenthe," aldus de inwoner van Ammerstol, die zijn vorm testte in diverse trainingskoersen. "Daarna ga ik met de ploeg in trainingskamp om me voor te bereiden op de Volta Limburg Classic, die zaterdag 6 april verreden wordt. Ik heb er veel zin in."

Minne Verboom verbleef ruim een maand in Griekenland. De 19-jarige Krimpenaar bereidt zich met zijn ploeg SEG Racing voor op een seizoen waarin hij in zijn tweede jaar als belofte zal willen oogsten. Vorig seizoen kwam Verboom uit in sterk bezette wedstrijden met gelouterde profs en speelde daarin vaak een bijrol. Deze week reed Minne Verboom drie wedstrijden in de regio rondom Loutraki, waar veel Europese toppers hun trainingskamp hebben opgeslagen. Gisteren zette hij weer voet op Nederlandse bodem.

Diederik Deelen zit in de lappenmand. De Perkouwenaar, die kortgeleden naar Spanje afreisde om daar als fietsenmaker aan de slag te gaan, heeft na een valpartij zijn sleutelbeen gebroken. Hij komt in Spanje uit voor het Smart Dry Cycling Team en wil zich vooral laten zien in wedstrijden waarin veel geklommen moet worden. Binnenkort hoopt Deelen deel te nemen aan een Spaanse trainingswedstrijd.

Eerstejaars belofte Ruben Buitendijk (18) heeft net een trainingsstage op Mallorca achter de rug met het VolkersWessels-Merckx Cycling Team. Het clubteam rijdt alle voorjaarsklassiekers in Nederland. "Mijn plannen voor het voorjaar zijn vooral wennen aan het beloftepeloton," zegt de rappe Lekkerkerker. "Vorig seizoen was ik nog junior. De stap naar deze categorie tot 23 jaar is vrij groot."

De eliterenners Erik Jan Kooiman uit Lekkerkerk en Ammerstollenaar Remco Schouten gaan pas aan wielrennen denken als de schaatsijzers het vet in gaan. Beide marathonschaatsers, uitkomend in de Topdivisie, waren het afgelopen weekeinde nog actief in Zweden, waar zij in Lulea drie wedstrijden reden. Vorig jaar was de Ronde van Lekkerkerk, die dit seizoen op 30 mei plaatsvindt, een van hun eerste wedstrijden. "Na het schaatsseizoen pak ik eerst rust," appt Schouten vanuit Zweden. "Half april stap ik op de racefiets. Het is voor mij gunstig dat de Ronde van Lekkerkerk wat later is. Als voorbereiding kan ik wat andere criteria rijden. Verder hoop ik in Limburg te scoren in een paar mooie klassiekers."

Wim Kroone