Overeenkomst 'klimaatslim boeren'

vlist • Diverse partijen hebben hun handtekening gezet onder de intentieverklaring 'klimaatslim boeren'. De insteek is om maatregelen te nemen die de bodemdaling tegengaan, de waterkwaliteit verbeteren en de melkveehouderij verduurzamen in de polders rondom Vlist.

De overeenkomst werd bekrachtigd door Piet Blanken van de Agrarische Natuurvereniging Weidehof Krimpenerwaard, Cor Kromwijk namens ANV Lopikerwaard, Jan Vente van de gemeente Krimpenerwaard en Bert de Groot van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Ook de twintig deelnemende agrariërs uit het gebied zetten hun handtekening. De handtekeningen zijn nodig om een subsidieaanvraag te kunnen doen.

Uitgangspunt van de overeenkomst is de totale verduurzaming van de melkveehouderij in de polders Bonrepas, Noord-Zevender, Vlist-Oostzijde en Groot-Keulevaart. Het gaat om een gebied van 350 hectare. Voorbeelden van maatregelen die de boeren willen nemen, zijn de aanleg van 450 kilometer onderwaterdrainage, de verbetering van de waterkwaliteit en de biodiversiteit en een verminderde uitstoot van broeikasgassen (met name CO2).

Aan het project worden twee studiegroepen Adaptieve Kringlooplandbouw verbonden. Ze richten zich op een meer duurzame bedrijfsvoering bij de deelnemende boeren, zoals het verbeteren van de mineraalhuishouding. Hiermee hopen ze de uitstoot van ammoniak en de uitspoeling van nutriënten te verminderen.

Bij vier deelnemers wordt drukdrainage aangelegd, net als bij de Bedrijvenproef Sturen met Grondwater in Spengen, om de grondwaterstand in het voorjaar te verhogen. Ook willen meer agrariërs de omstandigheden voor weidevogels verbeteren.

(bron: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden)