• De brandweer was snel ter plaatse.
• De brandweer was snel ter plaatse. Foto: Adri Verhoeven

Timmerfabriek afgebrand; brandweer ontsnapt aan 'flash-over'

'Zo'n ervaring gun je niemand'

stolwijk • Toen eigenaar André Suijker, die zaterdagmorgen rond kwart voor drie een automatische brandmelding kreeg, arriveerde bij het pand was er alleen nog een flinke rookontwikkeling te zien. Ook toen enkele minuten later Brandweer Stolwijk ter plaatse kwam was er van echte vlammen nog geen sprake.

Ploegchef Martin Zwijnenburg: "De rookontwikkeling maakte het verkennen van het pand erg lastig. De brandhaard, die moeilijk te ontdekken was, bleek op een zoldertje te zijn, waar we bovendien slecht bij konden."

Het werd al snel te warm binnen en de brandweerlieden besloten om afstand te nemen. "Gelukkig", blikt de ploegchef terug, "want bijna direct daarna was er een levensgevaarlijke flashover."

Hierbij loopt de hitte dusdanig op, dat een zelfontbrandingstemperatuur wordt bereikt. Na de vlamoverslag staat de hele ruimte in brand en kan de temperatuur snel oplopen tot 600 °C (bron: wikipedia).

Intussen was al besloten om flink op te schalen en naburige brandweerkorpsen in te schakelen. De uit alle hoeken van de Veiligheidsregio toegesnelde hulpdiensten konden echter niet voorkomen dat het pand geheel uitbrandde.

Doordat de timmerfabriek aan de achterzijde aan een brede sloot grenst, langs de provincialeweg N207, had de brandweer moeite om de vuurhaard te bestrijden. Door brede inzet van vele voertuigen kon wel worden voorkomen dat het vuur oversloeg naar naastgelegen panden.

De werkplaats van de timmerfabriek moet als verloren worden beschouwd. De brand was rond 7.00 uur onder controle.

Eigenaar André Suijker van de gelijknamige afgebrande timmerfabriek in Stolwijk toont zich zaterdagmorgen -uiteraard- aangeslagen. "Ik ging af op een inbraakalarm, maar dat bleek dus rookontwikkeling te zijn. Ik heb toen direct alle hulpdiensten ingeschakeld, die snel ter plaatse waren. Vermoedelijk is de brand op een zoldertje in de fabriek begonnen, maar dat moet nog nader onderzocht worden."

Toekomst

Suijker zegt hevig geschrokken te zijn: "Zo'n heftige ervaring gun je niemand."

Om over de toekomst van zijn bedrijf te praten is het nog veel te vroeg. "Ik hoop op een goede zondag. In de volgende werkweek gaan we één en ander verder bekijken."

Eigenaren van de naastgelegen panden beleefden ook benauwde momenten. Eén van hen is collega-ondernemer en buurman Martijn Berkouwer van BKI. Hij werd al vroeg op de ochtend wakker, waarbij een blik op zijn telefoon leerde dat hij al ruim veertig gemiste oproepen had.

Terugbellen

"Toen ben ik toch maar eens terug gaan bellen en werd mij verteld dat ik maar zo snel mogelijk, maar met gepaste snelheid, naar mijn bedrijfspand moest komen. Onderweg haal je je dan van alles in je hoofd. Natuurlijk schrok ik bij aankomst, maar de brandweer was inmiddels druk bezig om erger te voorkomen." (Zie voor een uitgebreide reactie van Martijn Berkouwer het bericht hiernaast.)

Direct omwonenden en overige inwoners van Stolwijk hadden behoorlijk last van rook en roetdeeltjes. De brandweer adviseerde roetdeeltjes met handschoenen op te rapen en tuinmeubelen en speeltoestellen met water en zeep te reinigen.

VV Stolwijk

Alle voetbalwedstrijden bij vv Stolwijk werden afgelast. Ook werd auto-eigenaren aangeraden goed naar hun voertuig te kijken en deze te inspecteren op eventuele brandvlekjes.

Adri Verhoeven