Lopik heeft zijn eigen Repair Café

lopik • In navolging van enkele andere plaatsen in de regio heeft nu ook Lopik een Repair Café. Samen met een aantal leerlingen van de Jan Bunnikschool zette burgemeester Laurens de Graaf donderdag een beachvlag in elkaar en plaatste deze voor de deur. Hiermee was de nieuwe voorziening officieel geopend.

Er werden gelijk al na de opening enkele kapotte voorwerpen ter reparatie aangeboden.

Wat doe je met een kapot broodrooster, een broek waar de zoom uit is of speelgoed waar iets aan mankeert? Wat Duurzaam Lopikerwaard betreft, welke organisatie samen met de Jan Bunnikschool de initiatiefnemer is van het Repair Café, geef je deze spullen een tweede kans bij enkele vrijwillige reparateurs.

Coördinator Andries van der Plas: "In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zijn. Helaas zit repareren of herstellen bij veel mensen niet meer in het systeem. Daar willen we met het Repair Café verandering in brengen."

Eén van de vrijwilligers is Mustafa Abdo, een vluchteling uit Syrië die ontzettend handig is met de naaimachine en (bijna) alles kan repareren. "Ik vind het heel spannend om hier in het Repair Café aan de slag te gaan. Ik kan hiermee de mensen uit Lopik helpen en daarbij gelijk beter integreren en mijn Nederlands verbeteren. Het mes snijdt dus aan twee kanten."

Het Repair Café is iedere eerste donderdag van de maand tussen 14.00 uur en 17.00 uur geopend. Locatie is de Jan Bunnikschool, ingang achterzijde, aan de Wagenmaker. Extra reparateurs en een gastvrouw zijn welkom.

Adri Verhoeven