'Duurzame toekomst dalende polder'

krimpenerwaard • In de Krimpenerwaard wordt al tientallen jaren gesproken over de verbetering van de landbouwstructuur, de aanleg van natuur en het tegengaan van bodemdaling. In 1999 is er een plan -het zogenaamde Raamplan Landinrichting- gemaakt, waarbij 2450 hectare natuur in de Krimpenerwaard zou worden gerealiseerd. In 2005 is daarvoor het Veenweidepact ondertekend.

Door voortschrijdend inzicht en vanwege veranderd rijksbeleid wijzigden de plannen. De opgave om nieuwe natuur aan te leggen bleef echter. In 2015 besloot de regio -gemeente en waterschap- om zelf de verantwoordelijkheid hiervoor te nemen, maar dan wel integraal: dat wil zeggen in samenhang met kansen voor landbouw en recreatie. Ze ondertekenden, samen met de provincie, de Gebiedsovereenkomst voor het Veenweidenprogramma. Daarin staat onder andere dat er 2.250 hectare nieuwe natuur wordt aangelegd.

In de Gebiedsovereenkomst hebben de gemeente Krimpenerwaard, het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de provincie Zuid-Holland afspraken gemaakt over een 'duurzame toekomst van de Krimpenerwaard'. Deze afspraken gaan over de inrichting van het landelijk gebied en zijn bedoeld om het 'waardevolle agrarische cultuurlandschap en de daarbij behorende natuurwaarden' te behouden en te ontwikkelen. Een belangrijke voorwaarde daarbij is: zorgen voor een goede waterkwaliteit en effectief waterbeheer. Tegelijkertijd kijkt het waterschap hoe de bodemdaling zoveel mogelijk beperkt kan worden. Ook willen partijen de kansen benutten die er liggen voor landbouw en recreatie.

Melkveehouderij moet mogelijk blijven in de Krimpenewaard. Er wordt 2.250 hectare natuur ontwikkeld, maar daarbinnen dient ook sprake te zijn van agrarisch of particulier natuurbeheer en beheer van weidevogels. Koeien en ander vee zijn welkom. De Gebiedsovereenkomst beslaat grofweg een kwart van de open polder in de Krimpenerwaard.

Met de uitvoering van het gehele natuurprogramma is 94 miljoen euro gemoeid. Voor het dragen van deze kosten zijn afspraken gemaakt met de provincie-Zuid-Holland. Die betaalt het grootste deel. Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de aanpassing aan het watersysteem en ook is een Europsese subsidie voor plattelandsontwikkeling beschikbaar.

(bron: www.veenweidenkrimpenerwaard.nl)