Aanleg riolering en drainage 'lastige klus'

haastrecht • De wijk Agterpoort in Haastrecht gaat op de schop. In het tweede of derde kwartaal van 2019 beginnen werkzaamheden voor een nieuw riool. Die worden gecombineerd met de aanleg van een drainagestelsel om laaggelegen woningen beter te beschermen tegen wisselende waterpeilen.

Wethouder Ria Boere heeft de wijkbewoners tijdens twee eerdere informatiebijeenkomsten op de hoogte gebracht van de voorgenomen aanpak. Met camerabeelden, waarop flinke schade aan het huidige riool te zien was, werd de noodzaak van ingrijpen door haar benadrukt. "Het is niettemin een lastige opgave. We hebben te maken met een verouderd rioolstelstel, smalle straten, markante bomen en niet-onderheide woningen. De gemeente heeft zorgvuldige keuzes moeten maken."

De klus wordt in fasen uitgevoerd. Het gaat globaal om het vervangen van de 45 jaar oude riolering, het ophogen van straten, vernieuwen van openbare verlichting, groot onderhoud aan het groen en inrichten van binnenterreinen. De wijk Agterpoort telt veel prominente bomen. Volgens Boere is het uitgangspunt van het project om zoveel mogelijk exemplaren te behouden. "Helaas is gebleken dat een groot aantal bomen in de wijk vervangen moet worden. Dit geldt ook voor de platanen aan de Liezeweg. Gezien de impact wordt het ontwerp voor deze weg nader beschouwd."

Gemeentelijk projectleider Clemens van der Velde geeft aan dat er diverse onderzoeken zijn uitgevoerd naar de beste aanpak. "De werkzaamheden worden steeds in delen uitgevoerd. Daarnaast wordt aan beide kanten van het riool een schot aangebracht. Daartussen wordt gegraven om te voorkomen dat de grond gaat schuiven. In het noordelijk gedeelte van de wijk worden peilbuizen in de voortuinen geplaatst, zodat de grondwaterstand kan worden gemonitord. Ook worden trillingsmeters opgehangen, die ons direct waarschuwen als de grondwaterstand te hoog is."