• Anneke van Arkel en Adrie Oudenes vinden het mooi geweest en zwaaien af bij Stichting Stolwijk Ontmoet.
• Anneke van Arkel en Adrie Oudenes vinden het mooi geweest en zwaaien af bij Stichting Stolwijk Ontmoet. Foto: wijntjesfotografie.nl

'Stolwijk Ontmoet staat als een huis'

stolwijk • Ze kunnen met een gerust hart stoppen met hun bestuurlijke taken bij de Stichting Stolwijk Ontmoet. Anneke van Arkel (71) en Adrie Oudenes (67) gaan het vanaf 12 januari 'rustiger' aan doen.

Meer vrije tijd is voor beiden de voornaamste reden om op adem te komen. Voor secretaris Anneke van Arkel doemt werk in haar (grote) tuin op; algemeen bestuurslid Adrie Oudenes geeft prioriteit aan het rijden bij Dagbesteding Krimpenerwaard. Hij blijft wel betrokken bij de activiteitencommissie in Het Kwartier, die het culturele programma opstelt.


Het Kwartier is uiteraard de juiste locatie om de korte historie van het beheer van het voormalige verenigingsgebouw De Stolp nog eens te beschouwen. Met zeventien trouwe gebruikers en een enthousiaste horeca-exploitant in de persoon van Dick Blanken is er sprake van 'een bruisend dorpshuis', zoals Anneke van Arkel dit onderkomen omschrijft: "Stolwijk Ontmoet staat als een huis. Het heeft destijds veel voeten in de aarde gehad om dit pand voor de inwoners te behouden, maar dat is met vereende krachten gelukt. Nu staan er nieuwe mensen op en worden veel bestuurlijke taken gedelegeerd naar commissieleden. Meer vrijwilligers gaan de kar trekken. Zo garandeer je continuïteit."

Pioniers

In de zomer van 2012 behoorde Anneke van Arkel tot de pioniers van Stolwijk Ontmoet. Met Aris Neven en Jaap Uittenbogaard ging ze de strijd aan met de gemeente Vlist om het gemeenschapshuis te behouden. Directe aankoop werd uiteindelijk de beste optie, ook al was er toen geen stuiver in kas.

Ze herinnert zich de spontane geldinzameling onder de inwoners, het aanschrijven van fondsen en sponsors, Leadersubsidie uit Brussel, bindende afspraken met de Hersteld Hervormde Gemeente en de onderhandelingen met wethouder Bart Crouwers. "De financiering hebben we uiteindelijk rond gekregen, maar de hypotheek drukt nog steeds zwaar op ons budget. Daarom gaan we de schuld herfinancieren."

Stormen

Eind 2014 was de feestelijke opening van Het Kwartier en sindsdien heeft de Stichting Stolwijk Ontmoet diverse stormen doorstaan. "Letterlijk", lacht Adrie Oudenes. "Want door de harde wind werd het dak losgerukt. Diezelfde nacht waren vrijwilligers paraat om dat te herstellen. Het pand kreeg vervolgens een opknapbeurt van militairen, die een oefenproject zochten voor het thema 'afbreken en opbouwen'. We konden de materialen voor inkoopprijzen bij regionale aannemers aanschaffen. Voor een koopje beschikten we opeens over een modern onderkomen."


Voor Anneke van Arkel was de ontmoeting met koning Willem-Alexander een persoonlijk hoogtepunt. "We waren genomineerd als 'Appeltje van Oranje'. Jaap Uittenbogaard en ik werden uitgenodigd voor een presentatie op het paleis. Er waren elf kandidaten voor de hoofdprijs. Die hebben we weliswaar niet gewonnen, maar een kwartier lang praten met de koning is niet iedereen gegeven. Hij wist trouwens ontzettend veel van onze stichting. We stonden echt paf."


Pieter van der Laan