• Op de plek van het ongeval langs de N210 zijn bloemen neergelegd.
• Op de plek van het ongeval langs de N210 zijn bloemen neergelegd. Foto: Floris Bakker

Lekkerkerk neemt afscheid van dorpsgenoten

lekkerkerk • Inwoners van Lekkerkerk namen op oudejaarsdag afscheid van dorpsgenoten Marloes Broere en Jacob van Vliet. De twee kwamen net voor kerst bij een ernstig verkeersongeval op de N210 om het leven.

De schok van het overlijden van Marloes Broere en Jacob van Vliet, allebei 29 jaar oud, liet zich de gehele voorbije week krachtig voelen in en rond het Lekdorp. De verslagenheid en het medeleven met de twee zo zwaar getroffen families waren groot. Vele honderden mensen bezochten de condoleances, de uitvaartdiensten en de begrafenissen. Onder hen het brandweerkorps van Lekkerkerk, burgemeester Roel Cazemier en de wethouders van gemeente Krimpenerwaard en groepen verstandelijk beperkte mensen met wie Marloes werkte en voor wie ze als vrijwilligster actief was. Zaterdagmiddag hield de badmintonclub waar ze meer dan twintig jaar lid van was geweest een herdenkingsplechtigheid.

Verkeersruzie

De politie doet nog altijd onderzoek naar de toedracht van het ongeval. Rekening wordt gehouden met het scenario van een verkeersruzie. Op de bewuste zondagmiddag 23 december zouden de bestuurders van twee auto's mot hebben gekregen op de Algerabrug bij Krimpen aan den IJssel. De ruzie werd voortgezet op de N210. De bestuurder van één van de auto's, een 28-jarige man uit Krimpen aan den IJssel, zou daarbij agressief rijgedrag hebben getoond. Dit door kort achter zijn voorligger te rijden. In die auto zaten vijf inwoners van Lekkerkerk, vier broers en de vriendin van één van hen, die net terugkwamen van een doopdienst.

Inhaalmanoeuvre

De auto met de Lekkerkerkers zou vervolgens één van de rotondes in zijn geheel hebben genomen, in de hoop de achtervolger af te schudden. Deze zou echter exact dezelfde route hebben gevolgd om vervolgens een inhaalmanoeuvre uit te voeren en vol in de remmen te gaan. De auto met de Lekkerkerkers remde 'mee', maar kreeg vervolgens te maken met een achterligger die niet bedacht was op de twee stilstaande auto's voor hem en een botsing niet kon voorkomen. Met alle desastreuze gevolgen van dien. Twee inzittenden - Marloes Broere en Jacob van Vliet overleefden de klap niet. Vier anderen raakten gewond

De 28-jarige bestuurder uit Krimpen aan den IJssel zit nog altijd vast. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de man roekeloos of zeer onvoorzichtig rijgedrag, wat tot het ongeluk heeft geleid.


Floris Bakker en Jan Timmer