Examenkandidaten van csg Willem de Zwijger uit Schoonhoven schitteren in mei op de rode loper tijdens het jaarlijkse gala.  
Examenkandidaten van csg Willem de Zwijger uit Schoonhoven schitteren in mei op de rode loper tijdens het jaarlijkse gala.   Foto: Rick den Besten

JANUARI

Hennepveld
In het Loetbos in Lekkerkerk stuiten boswachters van Staatsbosbeheer op een hennepveld. Op een stuk grond staan 24 potten met planten.

Jongerenaward
Zoë Windig wint de eerste Jongerenaward van de gemeente Lopik. De 15-jarige Lopikse organiseerde Pink Friday, om homoseksuelen, biseksuelen en transgenders een hart onder de riem te steken.

Fraude
De gemeente Krimpenerwaard heeft in 2017 veertig gevallen van fraude met bijstandsuitkeringen geconstateerd.

Overlast
Bewoners van de Zuidbroek in Bergambacht vrezen dat de overlast toeneemt als melkveehouders Jaap Schep en Martin Verhoef hun bedrijven verder uitbreiden. Zij verzoeken het gemeentebestuur om deze 'expansie' in te dammen.

Storm
Op diverse plekken in de Krimpenerwaard is er schade na een flinke storm. Zo waait bij Heuvelman Hout in Ouderkerk aan den IJssel het dak van één van de loodsen en valt er in Schoonhoven een boom tegen de woning van een 95-jarige bewoonster.

FEBRUARI

Elfstedentocht
Erik Jan Kooiman uit Lekkerkerk wint op de Weissensee in Oostenrijk de Alternatieve Elfstedentocht.

Kaalslag
In de Overtuin van Haastrecht zou volgens Ad Struijs een ware kaalslag hebben plaatsgevonden. Voor de overige raadsleden is het raadsel waar de voorman van Pro Krimpenerwaard het over heeft.

Slagboom
Een spitsonderbreker – in de vorm van een slagboom - moet zorgen voor aanzienlijk minder auto's op de Ouverturelaan in Krimpen aan den IJssel. De gemeenteraad wijst het voorstel van het college af.

Olympisch succes
Schaatser Patrick Roest uit Lekkerkerk pakt tijdens de Olympische Spelen in Pyeongchang in Zuid-Korea een zilveren en bronzen plak.

Bastaardarend
Vogelaars uit heel Nederland reizen af naar Berkenwoude om de bastaardarend te spotten.

Live
Weggebruikers kunnen via vier publieke camera's live bekijken of het druk is op de Algerabrug en de wegen eromheen.

Rot
Veel houten elektriciteitspalen in het buitengebied van de Krimpenerwaard zijn zo rot dat ze dreigen om te vallen. Dat stelt Marcel Oudenes.

MAART

Verhuizing
Zilversmid Paul de Vries trekt de deur van de watertoren in Schoonhoven definitief achter zich dicht. De eigenaar wil het karakteristieke monument ombouwen tot woonhuis en overnachtingsmogelijkheid.

Winst lokalen
De 'lokalen' zijn de grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen in Krimpenerwaard. Gemeente Belang Krimpenerwaard blijft de grootste met zeven zetels terwijl Pro Krimpenerwaard en Lokaal op 1 verrassen met het behalen van drie zetels.

VVD
De VVD is de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Lopik. De partij stijgt van vier naar vijf zetels.

Wereldkampioen
Opnieuw succes voor Patrick Roest. De Lekkerkerker pakt in Amsterdam de wereldtitel allround. Bij terugkomst wordt de 22-jarige schaatser gehuldigd in het dorp.

Petitie
Burgemeester Laurens de Graaf neemt een petitie in ontvangst van verontruste bewoners die ageren tegen het plan om 66 woningen te bouwen achter landhuis Zeldenrust bij Benschop-dorp. Bijna 450 inwoners zetten een krabbel onder de petitie.

Kaas
De jong belegen geitenkaas van geitenboerderij Mooi Mekkerland uit Stolwijk valt bij een landelijke verkiezing in de prijzen.

Vuurwerk
Twee tieners worden aangehouden voor het achterlaten van een rugzak met zwaar vuurwerk in de oude monumentale loods van scheepswerf Van Duijvendijk langs de IJsseldijk in Krimpen aan den IJssel.

Regenboog Stembusakkoord
Vertegenwoordigers van zes politieke partijen in Krimpen aan den IJssel zetten hun handtekening onder het Regenboog Stembusakkoord. Daarmee gaan zij akkoord met het nemen van maatregelen op het gebied van LHBTI-emancipatie in de komende raadsperiode.

Nipte winst
Stem van Krimpen wint nipt de gemeenteraadsverkiezingen in Krimpen aan den IJssel. De lokale partij haalt slechts dertien stemmen meer dan de SGP.

APRIL

Hommeles
Vrijwel direct na de gemeenteraadsverkiezingen in Krimpenerwaard is het hommeles bij Pro Krimpenerwaard. Saskia van Rooy besluit de partij te verlaten en als raadslid verder te gaan onder de naam Dierbaar Krimpenerwaard.

Veteranen
Op initiatief van burgemeester Martijn Vroom wordt Stichting Veteranen Krimpen aan den IJssel opgericht.

IJsbaan
IJsclub Vooruitgang in Ammerstol wil vanwege de viering van het 125-jarig bestaan een 400 meter lange ijsbaan realiseren. De baan moet er in februari 2019 liggen.

Sluiting
Burgemeester Roel Cazemier sluit een bedrijfspand aan de Timmerfabriekstraat in Bergambacht na de vondst van 570 gedroogde hennepplanten. De sluiting geldt voor één maand.

Onder vuur
Pro Krimpenerwaard ziet geen enkele reden om te breken met Jan Haagsma. De inwoner van Lekkerkerk, nummer drie op de kieslijst, ligt onder vuur vanwege talloze retweets die haaks staan op het progressieve gedachtegoed van Pro Krimpenerwaard.

MEI

Zwemwater
Groenalliantie Midden-Holland kondigt werkzaamheden aan in recreatiegebied Krimpenerhout bij Krimpen aan de Lek. Zo worden er maatregelen genomen om de kwaliteit van het zwemwater van de surfplas te verbeteren.

Onderzoek
De gemeenteraad van Lopik trekt 25.000 euro uit voor een onderzoek om te kijken hoe het verder moet met dorpshuis De Schouw. De 'huiskamer van Lopik' kampt met een flink exploitatietekort.

Kettingbotsing
Op de Schoonhovenseweg (N207) bij Stolwijk botsen meerdere auto's op elkaar. Vier voertuigen moeten worden weggesleept.

Overlast
Bewoners van de Lekdijk-Oost in Bergambacht vrezen een toename van geur-, stof-, en geluidsoverlast als Op- en Overslag Terminal Bergambacht (OTB) richting hun woningen mag uitbreiden.

Liberale coalitie
Gesprekken tussen Stem van Krimpen, Leefbaar Krimpen, SGP en het CDA om te komen tot een nieuwe coalitie lopen spaak. Uiteindelijk komt er een liberale coalitie van Stem van Krimpen, Leefbaar Krimpen, VVD en D66.

Gedrag
Burgemeester Roel Cazemier van de gemeente Krimpenerwaard hoopt met een bijeenkomst met alle raadsleden over de gedragscode venijnige debatten en felle woordenwisselingen in de toekomst te voorkomen.

Zondagsopening
Supermarkten in de gemeente Krimpenerwaard mogen voortaan elke zondag tussen 13.00 en 17.00 uur open.

Nieuwe coalitie
GBK, VVD, ChristenUnie en D66 vormen de nieuwe coalitie in de gemeente Krimpenerwaard.

JUNI

Overvol
De kattenopvang Wetland Cats in Gouderak barst uit zijn voegen. Er lopen bijna driehonderd verwaarloosde of verwilderde (zwerf)katten rond. De eigenaren hopen op meer donaties voor medische zorg en voedsel.

Woningbouw
Woningbouwproject Cabauw Centrum gaat van start. Op het terrein achter de Heilige Jacobuskerk komen zes eengezinswoningen, tien toekomstbestendige appartementen aangevuld met een nieuwe speeltuin en voetbalveldje.

G-Sportdag
Voetballer Stefan de Vrij van de Italiaanse topclub Internationale is aanwezig op de G-Sportdag in Lekkerkerk.

Tweede klasse
Spirit keert na één seizoen afwezigheid terug in de tweede klasse. De 'Kanaries' winnen de beslissende wedstrijd tegen Rijnmond Hoogvliet Sport met 5-1.

Opknapbeurt
Groenalliantie Midden-Holland gaat haar recreatiegebieden in de Krimpenerwaard - de Krimpenerhout en het Loetbos - opknappen en aantrekkelijker maken voor recreanten. na de zomer beginnen de eerste werkzaamheden.

Op de schop
De wijk Oud-Krimpen in Krimpen aan den IJssel gaat vanaf 2019 flink op de schop. Naast dat de riolering wordt vervangen krijgt Krimpens oudste wijk een nieuwe inrichting. Dit mede om te voorkomen dat bewoners in de toekomst wateroverlast ervaren.

JULI

Verzakking
Een verzakking van de fundering onder de grote kruising bij Krimpen aan den IJssel is dermate ernstig dat de gemeente een extra rijstrook aanlegt. Dit om te voorkomen dat bij een incident de verkeersdoorstroming stokt.

Asowoningen
De gemeente wil twee zogeheten 'skaeve huse' plaatsen aan de Veerweg in Bergambacht. Het gaat om kleine, eenvoudige en vrijstaande woonunits voor mensen die niet kunnen aarden en voor structurele overlast zorgen in een gewone woonomgeving. Omwonenden zien niets in het plan en verzetten zich tegen de komst van de huisjes.

Redders
Martijn Nobel en Andries Wagemakers ontvangen op het stadhuis in Schoonhoven een zilveren medaille van het Carnegiefonds uitgereikt. Dit voor het redden van een 2-jarig meisje uit een brandende woning in Lekkerkerk.

Bedrijfsongeval
Bij een bedrijfsongeval bij staalbedrijf Hollandia in Krimpen aan den IJssel komt een 59-jarige medewerker om het leven.

AUGUSTUS

Gered
Door financiële steun van de gemeente Krimpenerwaard kan het Zilvermuseum in Schoonhoven weer even opgelucht ademhalen. Met 300.00 euro voor de komende anderhalf jaar is een faillissement voorkomen.

Noodlottig ongeval
Bergambacht rouwt om Robin Stam. De 17-jarige jongen overleed bij een ongeluk in Schoonhoven. Met zijn bromfiets belandde hij in het water.

Uitbreiding
De uitbreiding van de Grote of Johanneskerk in Lekkerkerk staat op losse schroeven. De rechter stelt omwonenden, die zich verzetten tegen de gemeentelijke omgevingsvergunning, in het gelijk.

SEPTEMBER

Tiny house
Het eventueel plaatsen van een tiny house in de Krimpenerwaard is pas mogelijk als er een politiek besluit is genomen over woonalternatieven. Daarom wijst de gemeente een verzoek van een inwoner van Krimpen aan de Lek voorlopig af.

Jonge bestuurder
De politie haalt in Krimpen aan den IJssel een wel heel jonge bestuurder van de weg. Agenten zien midden in de nacht een sportauto rijden die hortend en stotend een tweetal kruisingen over rijdt. De bestuurder blijkt slechts 11 jaar oud te zijn.

The Kik
Ondanks het wat druilerige weer geniet het publiek intens van een optreden van The Kik tijdens de vierde editie van het Krimpen Festival in Krimpen aan den IJssel.

Jonge overvallers
Twee jonge jongens overvallen supermarkt Coop in Gouderak. Het tweetal weet te ontkomen, maar wordt enkele weken later alsnog opgepakt.

Polstokclinic
Burgemeester Laurens de Graaf van Lopik volgt een polstokclinic in Jaarsveld. Hij haalt twee keer droog de overkant.

Lyme
In Ouderkerk aan den IJssel start een fundraiseactie voor de behandeling van de 21-jarige Maureen van Dam die lijdt aan de ziekte van Lyme.

OKTOBER

Zondagsrust
De supermarkten in de gemeente Krimpenerwaard mogen voortaan op zondagmiddag tussen 13.00 en 17.00 uur open. Een ruime meerderheid van de raad stemt in met dit voorstel van het gemeentebestuur.

Lobby
Het voorstel van de gemeente Krimpenerwaard om een gebied van zo'n 200 hectare bij Krimpen aan de Lek aan te wijzen voor de bouw van duizenden woningen slaat in als een bom. De woningbouw is gekoppeld aan de lobby voor de aanleg van een tweede oeververbinding tussen Ridderkerk en de Krimpenerwaard.

Koopzondag
Winkels in Krimpen aan den IJssel mogen de rest van het jaar van 12.00 tot 18.00 uur open op zondag. Enkele weken later neemt de raad een voorstel aan om de koopzondag definitief in te voeren.

Op springen
Na het vertrek van Wisja Pannekoek uit de fractie van Gemeente Belang Krimpenerwaard staat de coalitie in Krimpenerwaard op springen. Pannekoek is het niet eens met het voorstel om de lobby voor een extra oeververbinding te koppelen aan grootschalige nieuwbouw. De coalitie heeft geen meerderheid meer en moet op zoek naar een nieuwe partner: Lokaal op 1 of het CDA.

Veel bezoekers
De eerste Veiligheidsdag van de gemeente Krimpenerwaard in Bergambacht trekst tussen de vier- en vijfduizend bezoekers. Hulpdiensten geven diverse demonstraties.

Failliet
Het Bergambachtse productiebedrijf Kiba BV is failliet. Twintig medewerkers staan op straat.

Heldhaftige klant
Een klant van een supermarkt aan de Nieuwe Haven in Haastrecht houdt een 17-jarige jongen uit Gouda aan na een gewapende overval.

Benoeming
Hans Oosters, dijkgraaf van het hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard, oud-burgemeester van Bergambacht en Ouderkerk én inwoner van Ammerstol, wordt benoemd tot Commissaris van de Koning in de provincie Utrecht.

NOVEMBER

Waterplanten
Door het ontbreken van onderwaterplanten is het slecht gesteld met de waterkwaliteit van Krimpense sloten. Daarom doet het waterschap een proef met het actief plaatsen van waterplanten in een aantal sloten.

Overdracht
Meestal ben je blij met een cadeau, maar de overdracht van de Steinse Dijk van het hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden aan de gemeente Krimpenerwaard zorgt juist voor veel ergernis bij wethouder Ria Boere. Regulier en tussentijds onderhoud van de Haastrechtse dijkweg gaat de gemeente veel geld kosten.

Doorstroming
Bushaltes langs de C.G. Roosweg, een extra rijstrook op de Nieuwe Tiendweg en verplaatsing van het busstation moeten de verkeersdoorstroming op de grote kruising in Krimpen aan den IJssel verbeteren.

Dode herten
In het hertenkamp in Bergambacht treft de beheerder drie dode herten aan. Wat de precieze oorzaak is van hun overlijden, is niet bekend

Oeververbinding
er komt een extra oeververbinding om de toenemende verkeersdrukte rond Rotterdam aan te pakken. De twee potentiële locaties zijn Feijenoord-Kralingen en Ridderkerk-Krimpenerwaard.

Onderwijshuisvesting
De gemeente Krimpenerwaard trekt de komende tien jaar dertig miljoen euro uit voor onderwijshuisvesting.

DECEMBER

Bezoek
Schrijver en presentator Özcab Akyol is te gast op het Schoonhovens College. Dit voor een nieuw programma.

Samenwerking
De gemeente Krimpenerwaard gaat een samenwerkingsovereenkomst aan met Stichting Leergeld Zuid-Holland Midden. Deze samenwerking houdt in dat per 1 januari 2019 een deel van de minima-kindregelingen in handen wordt gelegd van deze stichting.

Foute Cross
Of er tijdens Pinksteren 2019 nog een Foute Cross plaatsvindt is nog maar de vraag. Dat gebeurt niet op de vaste locatie in Lopik, want de landeigenaar heeft de huur opgezegd vanwege geplande bouwactiviteiten.

Overtredingen
De gemeente Krimpenerwaard stelt een groot aantal overtredingen vast bij geitenboerderij Mooi Mekkerland in Stolwijk. Toch wil het college vanwege 'noodzakelijke bedrijfsvoering' eigenaar Gerben Verhoef ruimte bieden voor uitbreiding en aanpassing.

Sanering
Een luchtdichte tent moet voorkomen dat bewoners en bedrijven last ondervinden van de sanering van het zwaar vervuilde EMK-terrein op de Stormpolder in Krimpen aan den IJssel. De sanering gaat in mei 2019 van start.

Vuurwerk
De politie treft in een woning in Ouderkerk aan den IJssel 300 kilo illegaal vuurwerk aan. De 49-jarige bewoner krijgt een boete.

Rijgedrag
Bewoners van de Tussenlanen in Bergambacht balen van het soms roekeloze rijgedrag van automobilisten op de smalle plattelandsweg.

Onbegrijpelijk
De PvdA in de Provinciale Staten van Zuid-Holland vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente Krimpenerwaard de lobby voor een extra oeververbinding heeft gekoppeld aan de bouw van duizenden woningen. Daarmee zet Krimpenerwaard het kwetsbare Groene Hart extra onder druk.

Ontgassen
Bewoners van Opperduit in Lekkerkerk zeggen dat ze willens en wetens vergiftigd worden. Dit als gevolg van het ontgassen van binnenvaarttankschepen op de Lek. daarbij komen allerlei schadelijke gassen vrij.