• Iris van den Hoorn aan het schilderen.
• Iris van den Hoorn aan het schilderen. Foto: Gerrit Spruijt

Lovende reacties op expositie Iris v/d Hoorn

bergambacht • Iris van den Hoorn exposeert haar schilderijen in de bibliotheek van Bergambacht.

De zeventienjarige inwoonster van Bergambacht volgt op dit moment de opleiding 'Specialist Restauratie en Decoratie' aan de Nimeto in Utrecht. Dat is de mbo-vakschool voor creatieve ruimtemakers. Daarnaast is ze zo goed als dagelijks tot in de late uurtjes aan het schilderen. Niet in een atelier, maar gewoon aan een bureau in haar slaapkamer. "Ik had gehoord dat je in de bibliotheek kon exposeren. Begin dit jaar ben ik daar naartoe gegaan met een aantal schilderijen. Men was onder de indruk, maar vond dat ik te weinig schilderijen had voor een expositie. Afgelopen maanden heb ik daarom hard gewerkt en heb nu genoeg schilderijen voor een volwaardige expositie", vertelt Iris enthousiast.

Aan de Nimeto leert Iris hoe bijvoorbeeld oude beelden of schilderijen in kerken kunnen worden gerestaureerd of gerenoveerd. Ze merkt dat ze een voorsprong heeft op veel medeleerlingen, omdat ze al jaren schildert. In de loop van de jaren heeft ze zich duidelijk verbeterd. "Ik merk dezelfde spirit als tien jaar geleden, maar het is meer ontwikkeld."

De reacties op haar eerste expositie zijn lovend. "Veel mensen vinden het knap wat ik tot nu toe heb bereikt", zegt Iris licht blozend. "Mijn schilderijen zijn vooral erg scherp en hard qua lijnen, het past bij mij. Het meest trots ben ik op het drietal schilderijen waarop ik de ogen van mijn vriend laat zien, een roos met vuurvliegjes en een tulp met een prachtige achtergrond."

Omdat de nu lopende expositie in Bergambacht al zoveel reacties heeft opgeleverd, is Iris zeker niet van plan het hierbij te laten. "Ik ga binnenkort op zoek naar een volgende mogelijkheid om te exposeren of een andere stap te ondernemen. Ik hoop in de toekomst op een eigen atelier, want nu kan het bijna niet meer. De schilderijen liggen overal in mijn slaapkamer. Ik heb gewoon geen plek", maakt de Bergambachtse duidelijk. De expositie in de bibliotheek van Bergambacht is nog te zien tot het einde van deze maand.

Dirk Molenaar/RTV Krimpenerwaard