Bruisende Nacht van het Zilver

schoonhoven • Zo'n 2.500 bezoekers genoten zaterdag van de mogelijkheid om de zilverkunst te ontdekken achter de deuren van dertig goud- en zilversmeden tijdens de Nacht van het Zilver.

De opening van de tiende editie van dit bijzondere evenement vond plaats in de sfeervol verlichte Veerpoort, waar Galerie Meesters van de Zilverstad gehuisvest is. Daar werd afscheid genomen van Dick van de Lagemaat en Frans van Mierlo, die het presteerden om tien maal de stuwende krachten te zijn achter de Nacht van het Zilver. Het vuur wordt doorgegeven: Orly Trost, Marco Oudshoorn en galerie-eigenaar Stefan van Beeten nemen de organisatie over.

"Weet je nog dat?" In zijn toespraak somde Frans van Mierlo anekdotes op uit tien jaar Nacht van het Zilver. Dick van de Lagemaat, die in 2006 met voorstel voor 'de Nacht' opperde, kende ze stuk voor stuk. Het tweetal werd door burgemeester Roel Cazemier, die later ook Nachtburgemeester Marco Oudshoorn installeerde, in het zonnetje gezet.

De tiende editie van de Nacht van het Zilver werd gevierd met de wedstrijd Heel Schoonhoven Smeedt. Op de werkbanken van goud- en zilversmeden vervaardigden Vakscholieren, (semi-)professionals en cursisten een zilveren taartstuk. Hiervoor kregen zij vier uur de tijd. De resultaten waren divers. Nathalie Pattiperloly kreeg de hoofdprijs voor haar taartstuk. Linda den Besten en Jacqueline van Rossum ontvingen respectievelijk de tweede en derde prijs.

Het programma van de tiende Nacht van het Zilver was uitgebreid en gevarieerd. Op verschillende plekken in de stad vonden bijzondere exposities plaats en konden bezoekers zelf sieraden ontwerpen en smeden. Rond middernacht werd de Nacht van het Zilver afgesloten in de Hoge Vierschaar, onder het stadhuis van Schoonhoven.