Koopzondag in Krimpen definitief

krimpen a/d ijssel • Alle winkels in Krimpen aan den IJssel mogen vanaf 1 januari 2019 op zon- en feestdagen van 12.00 tot 18.00 uur de deuren openen.

De gemeenteraad ging donderdagavond akkoord met het voorstel van B en W om de winkeltijdenverordening aan te passen. Tot vreugde van Stem van Krimpen, de partij die zich er al bijna tien jaar hard voor maakt. Raadslid Wilco Slotboom sprak dan ook over een 'heugelijk feit'. Sharon Tollenaar (VVD) verwacht dat veel inwoners, met name tweeverdieners, het prettig vinden dat ze voortaan ook op zondag hun boodschappen kunnen doen. Ze denkt dat zondagsvrijheid en zondagsrust prima naast elkaar kunnen. "Laat inwoners zelf bepalen hoe zij hun zondag in willen vullen."

Dupe
De christelijke partijen in de raad waren een stuk minder enthousiast. Zo ergerde Arnold de Leeuw (CDA) zich aan de titel 'zondagsvrijheid' boven het voorstel. "Voor een aanzienlijk deel van onze inwoners voelt dit voorstel helemaal niet als vrijheid. Vooral kleine ondernemers zijn de dupe. Veel van hen willen niet op zondag werken. Ik hoor ook niet waarom juist dit voorstel goed is voor Krimpen aan den IJssel. Een goede onderbouwing ontbreekt."
Jeffrey van der Elst (Leefbaar Krimpen) denkt dat het college voldoende rekening heeft gehouden met het gelovige deel van de Krimpense bevolking. "Het voorstel is hier en daar al bijgeschaafd. Zo zouden de winkeliers eerst van 10.00 tot 19.00 uur hun zaak mogen openen. Dat is al gewijzigd naar 12.00 tot 18.00 uur, om de kerkgang niet te verstoren. Verder zou het fijn zijn als het laden en lossen van goederen op een andere dag dan de zondag gebeurt."
Wethouder Anthon Timm wees erop dat er over twee jaar een evaluatieonderzoek op tafel moet liggen. Dan moet blijken of inwoners gebruik maken van de koopzondag. Dat het voorstel veel stof op zou doen opwaaien had Timm wel verwacht. "Toch ben ik blij met de manier waarop de discussie is gevoerd hier in Krimpen aan den IJssel, met respect voor elkaars standpunten."


Prestatieafspraken wonen

krimpenerwaard • De gemeente, woningcorporaties en huurdersorganisaties hebben afgelopen week de prestatieafspraken Wonen 2019-2022 ondertekend.

Prestatieafspraken zijn gemaakt met betrekking tot de thema's betaalbaarheid, duurzaamheid, leefbaarheid en de huisvesting van specifieke doelgroepen, maar ook over bijvoorbeeld langer zelfstandig thuis wonen en veiligheid.
Tijdens de bijeenkomst hebben de partijen uitgesproken dat 'gelijkwaardigheid, wederkerigheid en integrale samenwerking' belangrijke kernwoorden zijn bij de uitvoering van de afspraken.

In 2017 maakten de gemeente Krimpenerwaard, de vijf lokale woningcorporaties en hun huurdersorganisaties voor de eerste keer prestatieafspraken. Hierin gaven zij aan op welke manier zij in 2018 een bijdrage konden leveren aan de uitvoering van de gemeentelijke Woonvisie. Er is bijvoorbeeld samengewerkt met GGD Midden-Holland. Daar zijn onder andere samenwerkingsafspraken mee gemaakt over het voorkomen van huisuitzettingen. In januari 2019 wordt het convenant met GGD Midden-Holland, de wooncorporaties, huurdersorganisaties en de gemeente ondertekend.