'Przewalskipaard blijft op stal'

FOTO

bergambacht • Het loopt nog niet storm bij de bibliotheek Krimpenerwaard wat betreft de aanmeldingen voor deelname aan het Nationaal Dictee der Nederlandse Taal, dat op zaterdag 15 december op NPO Radio 1 om 11.00 uur wordt voorgelezen door Philip Freriks.

De bibliotheek Bergambacht biedt plaats aan 16 deelnemers De organisatoren hebben tot op heden de namen van acht taalliefhebbers uit het poldergebied, onder wie wethouder Leon de Wit, genoteerd. Waar die aarzeling aan ligt weet Jacolien Vermeulen niet. "Er wordt veel publiciteit gegeven aan dit evenement. Taal is best een ding in deze tijd. Het lijkt ons leuk om mee te doen. Taalgoeroe Wim Daniëls heeft het dictee opgesteld. Hij heeft al laten doorschemeren dat hij geen rare woorden zal gebruiken. Het bekende przewalskipaard blijft op stal. Het zullen acht eigentijdse zinnen zijn."


Audiotest

Daniëls stuurt de tekst deze week op, zodat de jury zich kan installeren en er tijdig maatregelen kunnen worden genomen om in verbinding te blijven met Freriks in de studio. De bieb wordt verzocht om vooral proef te draaien met de aanwezige apparatuur. Een audiotest moet voorkomen dat alles in het honderd loopt op het moment suprême. De deelnemers moeten zaterdagmorgen om 11.00 uur klaar zitten om meer te schrijven. Het dictee wordt live uitgezonden. Freriks leest eerst het hele dictee voor en vervolgens zin voor zin. Tegen 12 uur is het afnemen van het dictee klaar en buigt de jury zich over de schriftjes van de deelnemers. Om 13.00 uur wordt de uitslag bekendgemaakt. Er is voor winnaar een Taalkalender 2019 van Onze Taal beschikbaar.


Cursus Schoonhovologie

schoonhoven • Wie meer weer weten over de geschiedenis van Schoonhoven kan vanaf maandag 14 januari meedoen aan de cursus Schoonhovologie. Het is alweer voor de negende keer dat deze cursus wordt aangeboden. Er komen vragen aan bod als: Hoe is Schoonhoven ontstaan? Waarvan leefden de stadsbewoners door de eeuwen heen? Wat is er nog te zien van de fortificaties van de oude vestingstad? En waaraan dankt de binnenstad zijn unieke stratenpatroon? De cursus bestaat uit twaalf lessen die worden gegeven in de bibliotheek aan de Spoorstraat. Deelname kost 75 euro voor leden van de Historische Vereniging Schoonhoven en 90 euro voor niet-leden. Dit is inclusief een jaar lidmaatschap van de Historische Vereniging Schoonhoven. Het inschrijfformulier staat op: https://historischeverenigingschoonhoven.nl/activiteiten/schoonhovologie/


V/d Vrie vrijwilliger van het jaar

stolwijk • Jan van de Vrie uitgeroepen tot vrijwilliger van de Krimpenerwaard voor het jaar 2018. Dat gebeurde vrijdag tijdens de vrijwilligersavond in het Kwartier te Stolwijk. Deze avond wordt jaarlijks door de gemeente Krimpenerwaard georganiseerd om vrijwilligers te bedanken voor hun inzet.