• Robbert Brandt en Dick Baars op het EMK-terrein.
• Robbert Brandt en Dick Baars op het EMK-terrein. Foto: Floris Bakker

Sanering EMK-terrein in dichte tent

krimpen a/d ijssel • Een luchtdichte tent moet voorkomen dat bewoners en bedrijven last ondervinden van de sanering van het vervuilde EMK-terrein in Krimpen aan den IJssel.

De tent is geen overbodige luxe, verklaart Dick Baars van aannemer Dura Vermeer. De af te graven grond langs de Stormpolderdijk zit namelijk vol vuiligheid, waaronder schadelijke gassen die stank en gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. "Dat zijn stoffen die je echt niet in wilt ademen. Een filtersysteem in de tent voorkomt dat deze stoffen in de buitenlucht terecht komen."


Schip

In de tent, die zo'n 50 bij 150 meter groot is, wordt de verontreinigde grond in luchtdichte containers verpakt. Die worden per schip afgevoerd naar de afvalverwerker. Dit alles voorkomt overlast voor de omgeving. "Bij een 'open ontgraving' ben je minder lang bezig en schep je binnen een half jaar die vervuilde grond weg, maar heb je te maken met stankoverlast", weet Robbert Brandt van het ministerie van Infrastructuur en Milieu uit ervaring. "Dat wil je natuurlijk voorkomen, dus dat doen we ook niet."

Het 5,5 hectare grote terrein is in de jaren tachtig volgens de IBC-methode (isoleren, beheersen, controleren) 'ingepakt'. Door voortdurende controles is volgens Baars wel bekend om wat voor verontreiniging het gaat en waar die zich in de bodem bevindt. "Er staan stalen damwanden en diepwanden rond het terrein in een metersdikke slecht doorlatende laag klei. De bovenzijde is afgedicht met asfalt. Je kunt het geheel vergelijken met een schoenendoos waar wij straks de deksel vanaf halen."


Toch sluit hij verrassingen niet uit. "Hoe dieper we komen, hoe minder we weten. Vandaar dat we tijdens de sanering ook voortdurend metingen verrichten. De grond zou tot een diepte van zo'n 7 tot 9 meter verontreinigd zijn, maar als het nodig is gaan we dieper." Het streven is om op de Dag van de Arbeid (1 mei 2019) met de sanering in de tent te beginnen. Die moet in twee jaar afgerond zijn.


q www.stormpolderdijk.nl